Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αγχος για ΕΕ, ευρώ και γεωστρατηγικά

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετείχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τοποθετήσεις του να εστιάζουν στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, αλλά και της γεωστρατηγικής της θέσης στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, μέσα κι από την παροχή «υπηρεσιών» προς υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ παρουσίασε ως βασικά θέματα για συζήτηση στα διαβούλια της ΕΕ και τα ζητήματα της Ασφάλειας, της Αμυνας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Με αυτά κατά νου, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, A. Ταγιάνι, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο.

Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για τις ανησυχίες που μας προκαλεί η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, είχα σήμερα την ευκαιρία να συζητήσω εδώ στις Βρυξέλλες τις αναδυόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στα Βαλκάνια». Εξέφρασε, δε, την «έντονη ανησυχία» του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, διαφημίζοντας κι αυτός από την πλευρά του - όπως και οι κυβερνώντες - τη γεωστρατηγική αξία και χρησιμότητα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ της χώρας, επέμεινε ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Παρεμβάσεις και κινήσεις στο φόντο των απαιτήσεων του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, άμεσα σχετιζόμενη με τη γενικότερη υπόθεση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, στην αναζήτηση εναλλακτικών για τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου, θεωρήθηκε η παρέμβαση του βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, που μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», επιτέθηκε στον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον «καραμανλικό ευκαιρίας» και «α λα καρτ» και κάνοντας λόγο για το ότι «βλέπω τώρα τελευταία διάφορους εκτός ΝΔ να παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του καραμανλισμού και οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να αλιεύσουν ψήφους» και «θυμίζοντας» ότι τάχα «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (σ.σ. ο πρεσβύτερος) έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον», σε μια έμμεση αναφορά για το ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Εξάλλου, συνδεδεμένη με τη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στο αστικό πολιτικό σκηνικό αλλά και στα γεωστρατηγικά, θεωρείται από διάφορες πηγές και η παρέμβαση διάφορων «καραμανλικών» βουλευτών το τελευταίο διάστημα, που ζητάνε εμμέσως πλην σαφώς «συναίνεση» από μεριάς ΝΔ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και «ρίξιμο των τόνων» σε ό,τι αφορά το αίτημα για εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αξιόπιστη» για το κεφάλαιο αλλά όχι «δεδομένη» για τον ΣΥΡΙΖΑ(2016-02-18 00:00:00.0)
«Αλληλεγγύη» στον Μπερλουσκόνι...(2006-03-31 00:00:00.0)
Στόχος η απεμπλοκή από το «βέτο»(2004-11-12 00:00:00.0)
Πόλωση με «προβλέψεις»(2003-11-27 00:00:00.0)
Αποστολή στα Βαλκάνια(2002-07-17 00:00:00.0)
Πιο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΕΕ(2001-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ