Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εμφανίζει «ειδυλλιακή εικόνα», ενώ «τρέχουν» διάφορα σενάρια

Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται τα διάφορα σενάρια περί πιέσεων των κλιμακίων της τρόικας για άμεση πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, ούτως ώστε να μειωθεί άμεσα το μερίδιο της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει πως «τα Ενεργειακά δεν αποτελούν εμπόδιο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης».

Σε δημόσια παρέμβασή του χτες από την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, εμφανίστηκε σταθερός στη «γραμμή» της κυβέρνησης ότι οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ποσοστού λιανικής της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το 2020 και ταυτόχρονα εξαπέλυσε τη συνήθη επίθεση στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ γίνεται για «ευρωπαϊκούς λόγους και όχι λόγω συμφωνίας με τους θεσμούς» και πως πλέον το μόνο ανοιχτό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορά τα Εργασιακά...

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωναν χτες ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του νέου γύρου συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, σημειώνοντας ωστόσο πως το κλείσιμο της συμφωνίας για τα Ενεργειακά θα ενισχυθεί και από την πρόταση που κατατέθηκε για δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ και πώλησή τους σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφεραν πως από τη στιγμή που άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει λόγο να ολοκληρώσει και τυπικά τις διαπραγματεύσεις των δικών του θεμάτων, αφήνοντας την αίσθηση πως ίσως να μην είναι και ακριβώς έτσι η εικόνα όπως θέλει η πολιτική ηγεσία να παρουσιάσει δημόσια...

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, εντείνονται οι αναφορές περί σταθερής θέσης της τρόικας για άμεση πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απαίτηση η οποία συνδέεται και με την εν εξελίξει έρευνα που διεξάγει η DG Com (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ» στη χονδρική αγορά, ξεκινώντας τον έλεγχο από το 2010. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που αναπαράγει συστηματικά τις τελευταίες μέρες ο Τύπος, η έρευνα της DG Com συνδέεται άμεσα με την «αξιολόγηση», ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τελικό πόρισμα - το οποίο μάλιστα θα βγει και τις αμέσως επόμενες βδομάδες - θα είναι «επιβαρυντικό» για τη ΔΕΗ, γεγονός που θα ενισχύσει τις απαιτήσεις για άμεση πώληση σε ιδιώτες κάποιου μετοχικού ποσοστού της επιχείρησης και μονάδων παραγωγής.

  • Συνεχίστηκε στο μεταξύ και χτες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ύψος του εφάπαξ που έλαβε κατά τη συνταξιοδότησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, Σ. Νίκας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ανακοινώσεις με «αιχμηρό» περιεχόμενο, σε μια περίοδο που η στρατηγική τους σύμπλευση τόσο στα ζητήματα της Ενέργειας όσο και στη γενική πολιτική κατεύθυνση, κάνει εντελώς δυσδιάκριτες τις αναμεταξύ τους «διαχωριστικές γραμμές».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ