Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τρέχουν» την «αξιολόγηση» με διαδοχικές συγκλίσεις στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Η χτεσινή ατζέντα περιελάμβανε και το ζήτημα των επόμενων χτυπημάτων στα Εργασιακά

Eurokinissi

Η χτεσινή ατζέντα περιελάμβανε και το ζήτημα των επόμενων χτυπημάτων στα Εργασιακά
Το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου μετά το 2018 ετέθη εκ νέου χτες στο πλαίσιο των παζαριών της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, ενώ στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης βρέθηκαν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, καθώς και το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τα χρέη των προβληματικών και ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει σημαντική πρόοδος», ανέφεραν χτες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την πορεία της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, «ένα το κρατούμενο» της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης είναι η επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, είτε σε συνθήκες πτώσης και στασιμότητας είτε και σε φάση ανάκαμψης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καταγράφονται «αποφασιστικές συγκλίσεις», σε μια εξέλιξη που φέρνει «προ των πυλών» την προνομοθέτηση του αντιλαϊκού πακέτου, το οποίο φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ ή περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ισόποσα μοιρασμένου ανάμεσα στην κατακρεούργηση των συντάξεων και την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό.

Το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του θα συζητηθεί στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο της προεργασίας για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Μάρτη.

Σταθερά στην ατζέντα τα Εργασιακά

Η χτεσινή ατζέντα περιελάμβανε και το ζήτημα των επόμενων χτυπημάτων στα Εργασιακά, ενώ από την πλευρά της συγκυβέρνησης μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Εργασίας, Εφ. Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κι ενώ τα παζάρια βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, η συγκυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η πλευρά του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα «διαρρέονται» από πηγές της συγκυβέρνησης, πρόβαλλε «διαδικαστικό ζήτημα» σε ό,τι αφορά στα Εργασιακά, ζητώντας να αντιμετωπιστεί ως «ξεχωριστό θέμα» παράλληλα με την τρέχουσα «αξιολόγηση» και όχι ως «προαπαιτούμενο» για την ολοκλήρωσή της, όπως προβλέπεται σε πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ.

«Κλειδώνει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστές οι τελικές ρυθμίσεις, ωστόσο η κεντρική κατεύθυνση αφορά στη χρονική σύντμηση των διαδικασιών που αφορούν στην επιχείρηση για το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου, προκειμένου να «κουμπώσει» με τους στόχους για την απομείωση των «κόκκινων δανείων» που έχουν τεθεί στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, από περίπου 108 δισ. ευρώ σήμερα στα 67 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Το ζήτημα αυτό θεωρείται νευραλγικής σημασίας για την επάνοδο σε ρυθμούς «κανονικότητας» και διασφάλισης νέας χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Οι αβεβαιότητες οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά

Την ίδια ώρα, η «πρώτη εκτίμηση» της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στο 12μηνο του 2016 εμφανίζει κατάσταση απόλυτης στασιμότητας, ενώ όπως ουσιαστικά ομολογούν πηγές της Ευρωζώνης, η κατρακύλα 1,1% στη διάρκεια του δ' περσινού τριμήνου χτυπάει «κόκκινο» για αντίστοιχες αρνητικές εξελίξεις και για την τρέχουσα περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις τους στην πορεία συγκέντρωσης των φόρων και των άλλων μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, έρχεται να οξύνει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, φέρνοντας στην επιφάνεια τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές παρεμβάσεις» που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η επανεμφάνιση των ρυθμών πτώσης του ΑΕΠ σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την καθίζηση των νέων επενδύσεων, ενώ, πλέον, αβεβαιότητες διατυπώνονται και γύρω από άλλους βασικούς δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως για το επίπεδο της κατανάλωσης.

Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και ανταγωνισμοί

Νέο μήνυμα για το κρατικό χρέος της Ελλάδας αλλά και την ανάγκη κλιμάκωσης μεταρρυθμίσεων έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Οπως είπε, είτε το χρέος θα γίνει βιώσιμο και το ταμείο θα χορηγήσει κεφάλαια προς το ελληνικό κράτος, είτε θα αντιμετωπιστεί αλλιώς από τους Ευρωπαίους και το ταμείο θα μείνει εκτός χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό κρατικό χρέος, ενώ παράλληλα έχει διαμηνύσει στην πλευρά του Γιούρογκρουπ την ανάληψη «ισχυρής νομικής δέσμευσης» σχετικά με τις ρυθμίσεις εκείνες που θα κρίνουν τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους. Πρόκειται για το νευραλγικό ζήτημα ανάληψης πιστωτικών κινδύνων και τυχόν χασούρας σε περιπτώσεις εμφάνισης «ακάλυπτων» ομολόγων και αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ δεν αρκείται σε «απλές» ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ και πολύ περισσότερο σε «επίσημες» δηλώσεις παραγόντων του, σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του κρατικού χρέους.

Παράλληλα, διένεξη για το «πάνω χέρι» στην Ευρωζώνη, στο πλαίσιο και της συνολικής συζήτησης για το μέλλον της Νομισματικής Ενωσης, καταγράφει η βερολινέζικη εφημερίδα «Tageszeitung» (ΤΑΖ). Οπως αναφέρει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επαναφέρει το ενδεχόμενο ο ΕSM στο μέλλον να μετεξελιχθεί σε «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο» και να δίνει οδηγίες όχι μόνο σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά και σε μέλη της Ευρωζώνης όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, γύρω από το ερώτημα «ποιος θα έχει μελλοντικά τον πρώτο λόγο στην Ευρωζώνη», έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στη Γερμανία και τον Γάλλο Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σενάρια» για τμηματικές εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων(2017-01-05 00:00:00.0)
Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης, σε τελική φάση η διαμόρφωση της συμφωνίας(2015-06-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια, με επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό(2015-03-06 00:00:00.0)
Ενταση των παζαριών για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία(2015-02-14 00:00:00.0)
Στα παζάρια η «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους(2014-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ