Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12671

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ έγραψε Ιστορία στην ανάδειξη της γυναίκας του λαού σε συνειδητή αγωνίστρια

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της ΚΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο για την 8η Μάρτη


ΣΕΛ.  6  -  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συγκλίσεις και κλίμα συμφωνίας για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ.  3

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «δημοκρατικό περιτύλιγμα»

Τη στιγμή που ποδοπατά τα λαϊκά δικαιώματα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το να εγκαινιάζει διαδικασίες δήθεν «λαϊκής συμμετοχής» για τη συνταγματική αναθεώρηση

Συνέχεια στην προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας και αποπροσανατολισμού του λαού από τα βάρβαρα μέτρα που διαπραγματεύεται με το κουαρτέτο, έδωσε χτες η κυβέρνηση, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού σε συνεδρίαση της Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα, απ' τα λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να «αμπαλάρει» αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα και προσαρμογές σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, που θα αποτυπωθούν στο νέο Σύνταγμα, με δημοκρατικό «περιτύλιγμα» και να αποκτήσει η διαδικασία επίχρισμα «λαϊκής συμμετοχής».

ΚΚΕ: Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, μέσω προκαθορισμένων ερωτημάτων και απαντήσεων, έχει στόχο να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα την προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η σύνοδος των τεσσάρων...

Μια μόλις βδομάδα απ' όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τη «Λευκή Βίβλο» με τα 5 διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, ανοίγοντας και τυπικά τη συζήτηση για την πορεία και το μέλλον της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, η «μίνι Σύνοδος» των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, στις Βερσαλίες, έρχεται να προσθέσει το δικό της «βαρύ» κρίκο στη σχετική συζήτηση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης στα τέλη του μήνα.

Πόσο μάλλον που οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, με τις δηλώσεις τους, έδειξαν για μια ακόμα φορά προς την κατεύθυνση μιας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων», όπου ορισμένες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα σε ομάδα «κρίσιμων ζητημάτων» να πηγαίνουν πιο μπροστά «για να μην κολλήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η σχετική συζήτηση, όπως και η άποψη της «διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης», ως προσπάθεια συμβιβασμού των αντιτιθέμενων συμφερόντων και των σφοδρών αντιπαραθέσεων που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, έχει στην προμετωπίδα της την αντιμετώπιση των «πολύ σημαντικών προκλήσεων», στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, στο έδαφος της ανισομετρίας, οι τάσεις αλλαγών στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.

Τα όσα συζήτησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, στην πραγματικότητα αποτελούν προσπάθεια προσαρμογής της αντιδραστικής πολιτικής της στα νέα αυτά δεδομένα. Με δεδομένη, βέβαια, την προσπάθεια να ανακτήσουν και να κερδίσουν έδαφος, στους σφοδρούς ανταγωνισμούς τους με άλλα καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, στις κόντρες για το ποιος «θα πάρει το μουντζούρη» για την απαξίωση των τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων που βάζουν εμπόδια στην καπιταλιστική ανάκαμψη.

Με δεδομένα τη μόνιμη αντιλαϊκή επίθεση, την ένταση της εκμετάλλευσης, τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», και το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οικονομία μας είναι ανταγωνιστική», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Από αυτήν την άποψη είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εκείνο που «με μια φωνή» προέταξαν και οι τέσσερις ηγέτες στις δηλώσεις τους ως «πρώτη προτεραιότητα», ενώ περιέχεται και στα 5 σενάρια της «Λευκής Βίβλου», είναι η ανάγκη να αναβαθμιστεί η στρατιωτική συνεργασία, ώστε όχι μόνο να διασφαλίζεται η εσωτερική και εξωτερική «ασφάλεια» των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, δείχνοντας ευθέως προς την Αφρική, «η Ευρώπη να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο», τα συμφέροντα δηλαδή των μονοπωλίων της στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. `Η, με τα λόγια του Π. Τζεντιλόνι, «παρούσα στον κόσμο και ικανή να προσφέρει ασφάλεια ως αυτό που είναι. Η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη της εποχής μας», «σε μια εποχή που το διεθνές εμπόριο φαίνεται να είναι εκτός μόδας».

Η δε καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε ουσιαστικά στη συζήτηση για την «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση», που, όπως είπε, έχει ξεκινήσει «από τα πρώτα χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τώρα παίρνει τελικά σχήμα», παραπέμποντας και στις προχτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται απ' όλα τα παραπάνω, είναι ότι σε όλες τους τις εκδοχές τα σενάρια που γράφουν και σβήνουν τα αστικά επιτελεία για το μέλλον της ΕΕ έχουν ως κοινό παρονομαστή την επίθεση στην εργατική τάξη, αλλά και τον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που μεγαλώνει τους κινδύνους για ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ζητούμενο για την εργατική τάξη και το λαό σε κάθε χώρα είναι να αξιοποιήσει τα προβλήματα συνοχής, τις δυσκολίες που έχουν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, όχι φυσικά μπαίνοντας κάτω από τη μια ή την άλλη σημαία «ευκαιρίας» τμημάτων του κεφαλαίου, όπως π.χ. τις θέσεις του αστικού ευρωσκεπτικισμού, αλλά δυναμώνοντας αποφασιστικά την ενιαία πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του σε κάθε χώρα και για την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμάει την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση σήμερα στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio»

Με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και με πρόγραμμα εξορμήσεων σε τόπους δουλειάς, σχολές και γειτονιές, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τιμάει την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Να απαντήσουν με οργάνωση και αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, καλεί το ΠΑΜΕ τις εργαζόμενες γυναίκες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα.


ΣΕΛ.  17


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα, όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας

ΣΕΛ.  10
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους

ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Καμιά διευκόλυνση στη φασιστική Χρυσή Αυγή

ΣΕΛ.  20
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολλαπλές ταχύτητες επίθεσης στους λαούς

ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org