Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να κάνουν δικό τους τον πλούτο

Σε εργαζόμενους του ΟΛΘ μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Περιοδεία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης για τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Ηταν μια στοχευμένη εξόρμηση σε ένα χώρο στρατηγικής σημασίας, για την απόκτηση του οποίου συγκρούονται τεράστιοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενδιαφέρον για τις 24 Μάρτη, οπότε στο πλαίσιο του διαγωνισμού που «τρέχει» από το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, έχουν εκδηλώσει: Η γαλλική CMA CGM, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, η «APM Terminals», θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο «Maersk» (Δανία), η αραβική «Dubai Ports», η ιαπωνική «Mitsui», η φιλιππινέζικη «International Container Terminal Service», η ιταλoελβετική «Duferro», που δραστηριοποιείται στα logistics, η τουρκική «Yiport Holding», οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μιλώντας στους λιμενεργάτες ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους του κεφαλαίου αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση προκειμένου να του εξασφαλίσει φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστική δράση.

«Θέλουν εργαζόμενους κακοπληρωμένους, κυνηγημένους, χωρίς δικαιώματα, να μη σηκώνουν κεφάλι και να αρκούνται στα 250 και 300 ευρώ μισθό», είπε, και πρόσθεσε: «Αν κριτήριο για τη στάση μας, για το πού θα φτάσουμε, τι θα γίνει η χώρα μας, είναι το πόσο θα αντέξουμε στην πείνα κάνουμε λάθος. Δεν έχουν όρια αυτοί. Πρέπει οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, στην πρώτη γραμμή των εργαζομένων, να δώσουν τη μάχη και ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Το ΚΚΕ έλεγε ότι και με τον ΣΥΡΙΖΑ θα χειροτερέψουν τα πράγματα γιατί δεν είναι απλά ότι οι κυβερνήσεις εξαπατούν. Είναι ότι το ίδιο το σύστημα απαιτεί τα πάντα, από τις δημόσιες υποδομές, τα λιμάνια, μέχρι τη ζωή μας να δοθεί θυσία στους επενδυτές για να κερδίζουν».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη φιλολαϊκή προοπτική, σημείωσε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη έρχεται πάντα και μόνο από τους εργαζόμενους και τη δουλειά τους.

Πρέπει να αλλάξουμε οπτική, να τους χτυπήσουμε. Είναι πάντα οι ίδιοι, αυτοί που ζητούν να ιδιωτικοποιηθεί γρήγορα το λιμάνι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγάλοι έμποροι, αυτοί παίζουν κέρδη στην πλάτη σας. Απέναντί τους πρέπει να στραφεί η αιχμή της πάλης. Αυτοί έχουν σχέδιο, έχουν προοπτική. Το ίδιο πρέπει να αποκτήσουν και οι εργαζόμενοι: Δύναμη και σχέδιο και προοπτική. Και η προοπτική λέει ότι πρέπει να ανατραπεί στη συνείδησή μας ότι αν δεν υπάρχει κέρδος δεν υπάρχει και δουλειά.

Διαβάστε, συζητήστε με τους κομμουνιστές ποια είναι η πρότασή τους. Εχουμε τη δύναμη, τα λιμάνια, όλος ο πλούτος που υπάρχει σε αυτήν τη χώρα να γίνει δικός μας και μόνο τότε μπορεί να αναπτυχθεί για τα δικά μας συμφέροντα και όχι των επενδυτών.

Με αγώνα σήμερα να τους εμποδίσουμε, με αγώνα να βάλουμε φραγμό στα νέα μέτρα. Μην ξαναξοδέψουμε τη δύναμή μας και την ελπίδα μας σε αυτούς που θα μας υποσχεθούν από τα πάνω να αλλάξουν την κατάσταση. Να γυρίσουμε την πλάτη στους φασίστες της Χρυσής Αυγής που υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση γιατί είναι τσιράκια των αφεντικών και αύριο θα γίνουν οι λοχαγοί του ιδιώτη, που θα τσακίζει τα δικαιώματά σας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ