Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12673

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ και η προάσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων

ΣΕΛ.  5
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σημαντική ανταπόκριση στο μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  14

«Κάνουν ταμείο» από την «πρόοδο» της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης

Τα «αναπτυξιακά αντίμετρα», που απαιτούν οι βιομήχανοι και συζητά η κυβέρνηση, είναι συνέχεια και συμπλήρωμα των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζει με το κουαρτέτο

Με συμφωνία σε βασικά ζητήματα της δεύτερης «αξιολόγησης» ολοκληρώθηκε, χτες, ένας ακόμα γύρος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, που συζητήθηκε και στο χτεσινό Euro Working Group.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι «θεσμοί» διαπιστώνουν «σημαντική πρόοδο σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Φορολογικό και τα Εργασιακά.

Στο έδαφος των συγκλίσεων που καταγράφονται για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», οι βιομήχανοι «κάνουν ταμείο» από την «πρόοδο» στη διαπραγμάτευση, επικαλούνται τις πρακτικές στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και ζητούν να ενσωματωθούν στη συμφωνία «αναπτυξιακά αντίμετρα», δηλαδή νέες διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις και απαλλαγές, ευελιξία στα Εργασιακά κ.ά.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατιωτικές διεργασίες...

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με έμφαση στην ενίσχυση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ώστε σύντομα να αυξήσει τα αεροπλανοφόρα από 10 σε 12, και συνολικά τα πλοία από 274 σήμερα σε 350, έναντι στόχου που έθετε ο Ομπάμα για 310.

Σημαντικό όπλο το ΠΝ σε έναν πλανήτη καλυμμένο από νερό, για «προβολή ισχύος» παντού στον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου η αντιπαράθεση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων παίρνει χαρακτηριστικά κλιμάκωσης.

Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, οι συζητήσεις για μια ένωση «πολλαπλών ταχυτήτων» δεν αφορούν μόνο την αναλογία στο οικονομικό μείγμα διαχείρισης, αλλά και στο πώς θα διατηρηθεί η συνοχή της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, έστω και με τη μορφή μιας «αλάκαρτ» ένωσης πάνω και στα ζητήματα Ασφάλειας και Αμυνας.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» του Κοσσόβου αποφάσισε να μετασχηματίσει τις ένοπλες «δυνάμεις ασφαλείας» του σε κανονικό στρατό, ενόσω «τρέχουν» ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμοί για τα Βαλκάνια, με αναζωπύρωση των εθνικισμών.

Στην ΕΕ ξανανοίγει η συζήτηση για τη διάρθρωση και ενεργοποίηση των λεγόμενων Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ (τα λεγόμενα «Battlegroups») και συνολικά τη συγκρότηση και ενεργοποίηση του Ευρωστρατού. Συζήτηση που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς παραμένουν στο τραπέζι οι «ενστάσεις» του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, για τη σημερινή λειτουργία του ΝΑΤΟ, η απαίτηση από μέρους του να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μεγαλύτερα βάρη και ευθύνες στον τομέα της «άμυνας».

Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς στα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν προσαρμογή στις νέες συνθήκες, η Γερμανία αποφάσισε αύξηση των «αμυντικών» της δαπανών. Αντίστοιχα, η Σουηδία (που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) αποφάσισε επαναφορά από φέτος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας (είχε καταργηθεί το 2010), ως μια απάντηση στην όξυνση της κόντρας ευρωατλαντικού άξονα - Ρωσίας.

Διόλου ασύνδετα με τα παραπάνω, το ΝΑΤΟ επανακαθορίζει τις προτεραιότητες για τους εξοπλισμούς του μέσα στο 2017, δίνοντας και τις σχετικές κατευθύνσεις στην πολεμική βιομηχανία, εστιάζοντας - όπως φάνηκε και σε ημερίδα που έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα - σε τομείς όπως η θαλάσσια επιτήρηση και κυριαρχία, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ιπτάμενα ραντάρ, ο κυβερνοπόλεμος, τα logistics, η συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών κ.ά.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις μόνο άσχετες δεν είναι μεταξύ τους. Διασυνδέονται στενά και ερμηνεύονται μέσα από το «φίλτρο» ότι όσο κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τον έλεγχο αγορών, ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, τόσο μεθοδεύονται και προωθούνται η προετοιμασία, ο επανεξοπλισμός και η στρατηγική αναδιάταξη και παράταξη στρατιωτικών δυνάμεων, μάχιμων στρατιωτικών μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ο λαός, είναι ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη εναλλάσσεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που μαίνεται και σήμερα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με κίνδυνο να γενικευτεί.

Οι εξελίξεις, επομένως, απαιτούν λαό οργανωμένο και προετοιμασμένο. Απαιτούν ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δυνάμωμα της αλληλεγγύης με τους λαούς των άλλων κρατών. Ενίσχυση της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων

Με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν τη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα, για την κλιμάκωση των αγώνων με όλες τις μορφές και με απεργία.


ΣΕΛ.  11


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση

ΣΕΛ.  16
ΑΡΘΡΟ
Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και η κυβερνητική προπαγάνδα

ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πάλη για αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού

ΣΕΛ.  12   -   13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ