Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οι εξελίξεις στην περιοχή θέτουν μεγαλύτερες ευθύνες

Τη Κυριακή 5 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Κρήτης στο Ηράκλειο, η οποία, αφού υπερψήφισε τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης εξελέγη στην πρώτη συνεδρίασή της ο Σάββας Βασιλειάδης. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης εξετάστηκε η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Κρήτης αλλά και οι εξελίξεις στους κλάδους, π.χ. στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στις Μεταφορές κ.λπ. Διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση του Κόμματος πρέπει να παίρνει υπόψη ότι οι αστικοί σχεδιασμοί ενδεχομένως να στοχεύουν να αποτελέσει η Κρήτη μεσογειακό κόμβο, γεγονός που πιθανά να επιφέρει αύξηση της συγκέντρωσης της εργατικής τάξης τα επόμενα χρόνια. Συζητήθηκε, επίσης, το πώς εκφράζεται η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στην Κρήτη, π.χ. πώς εξελίσσονται οι διεργασίες στην κεντροαριστερά που διατηρεί δυνάμεις στην περιοχή.

Ξεχώρισε στη συζήτηση η συνεχής επέκταση και αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που έχει γίνει η σημαντικότερη στρατιωτική δομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για το λαό της Κρήτης. Κατά συνέπεια αυξάνονται και οι ευθύνες των κομμουνιστών για την προετοιμασία της εργατικής τάξης και την αντιιμπεριαλιστική πάλη στην περιοχή.

Η ΚΟ εκτίμησε την προσπάθεια που έκανε να διαδώσει τις Θέσεις του Κόμματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της στην αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ευθυνών της κυβέρνησης για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς. Κάνοντας απολογισμό των εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη των Θέσεων του Κόμματος, η Συνδιάσκεψη κατέληξε στην ανάγκη τα επόμενα χρόνια να ληφθεί ακόμα πιο οργανωμένη πρωτοβουλία: με πιο μαζικούς όρους να αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της βάσης της Σούδας. Να δοθεί καλύτερα οργανωμένη απάντηση στην καλά επεξεργασμένη προσπάθεια του αντιπάλου να αμβλύνει την αρνητική στάση που υπήρχε στο λαό, στη νεολαία (που δεν έχει ανάλογη εμπειρία για το ρόλο τους) για το ΝΑΤΟ και τη βάση, που προβάλλουν τη θέση ότι «αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια», ότι «μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη» κ.λπ. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις με άξονα το σύνθημα «ο καπιταλισμός γεννά πολέμους, κρίση, προσφυγιά», με προτεραιότητα στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε επίσης τη συμβολή που είχε η πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΟ Κρήτης με άξονα τα 100χρονα του Κόμματος, στην αντιμετώπιση των πιο διαδεδομένων ιδεολογημάτων που κυριαρχούν στη συνείδηση των εργαζομένων. Οι πρωτοβουλίες αυτές, που φώτισαν σημαντικές ιστορικές στιγμές της δράσης του Κόμματος στην περιοχή, συνέβαλλαν στη θωράκιση του κοντινού περίγυρου του Κόμματος. Επίσης, η δραστηριότητα αυτή «ακούμπησε» έναν ευρύτερο αριθμό εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που παρακολουθεί το Κόμμα και εκτιμά τις θέσεις του, χωρίς να συμφωνεί μαζί του σε όλα. Αποκτήθηκε επαφή με κόσμο που έχει ιστορικές αναφορές με συγγενείς στο Κόμμα, στον ΕΛΑΣ, στον ΔΣΕ. Ορισμένες εκδηλώσεις έγιναν πραγματικά «το γεγονός» στην περιοχή τους και πλαισιώθηκαν από ευρύτερο κόσμο από την επιρροή του Κόμματος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Γενικότερα άνοιξε το μέτωπο με παγιωμένες αντιλήψεις και διάφορες αστικές ανακρίβειες σε σχέση με τον αγώνα του ΔΣΕ, τον ΕΑΜικό απελευθερωτικό αγώνα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τη στάση των διάφορων πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Τέλος, εκτιμήθηκε ότι στην ύπαιθρο η άνοδος του κύρους και της επιρροής του Κόμματος στηρίχθηκε στην ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης στο αγροτικό κίνημα και στο σταθερό μέτωπο με τις άλλες δυνάμεις, που στηρίζουν το μηχανισμό των αγροτοσυνδικαλιστών που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ