Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η γυναικεία ισοτιμία δεν «χωράει» στον καπιταλισμό

«Γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, της γης, οργανωθείτε και ενωθείτε με το ταξικό εργατικό κίνημα σε ρήξη και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ετσι υπάρχει ελπίδα να απαλλαγείτε από την ανεργία, τη μιζέρια, την εργασιακή παραπλάνηση, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις, αλλά χωρίς δικαιώματα. Ετσι δίνετε διέξοδο στις προσδοκίες σας» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στις γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατά την ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του πριν από 100 περίπου χρόνια και σε όλη τη δράση του, «πάντα είχε στο επίκεντρο τη γυναικεία ισοτιμία και είναι υπερήφανο για αυτό», όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις «τη θυμούνται κάθε 8 του Μάρτη και τον υπόλοιπο καιρό στο όνομα της ισότητας περνάνε το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα που για το κέρδος των καπιταλιστών επιβάλλουν από εργασιακές σχέσεις - λάστιχο μέχρι αύξηση χρόνων συνταξιοδότησης και πλήττουν ακόμα και τη μητρότητα». Ανέφερε ως παράδειγμα τις καθαρίστριες στη Βουλή, που δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Εκανε σαφές ότι «ο αγώνας για τη γυναικεία ισοτιμία είναι αγώνας για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». «Αυτό επιβεβαιώνεται από την ιστορική πείρα του διεθνούς εργατικού κινήματος, όπως οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, αλλά και από το ταξικό κίνημα στη χώρα μας. Από τους αγώνες συμμετοχής γυναικών στο εργατικό και αγροτικό κίνημα στις δεκαετίες 1920 και 1930 με κορύφωση το Μάιο του 1936, αλλά και μετέπειτα στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στον ΔΣΕ». «Ομως, ο δρόμος που άνοιξε διάπλατα για ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας ήταν η σοσιαλιστική εξουσία. Και η θέση της υπήρξε ασύγκριτα ανώτερη και από την πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική κοινωνία σήμερα».

«Οσο τα συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα - τόνισε - αποτελούν ατομική, οικογενειακή υπόθεση, όσο οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες τσακίζονται στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους, θα παραμένει η διπλή καταπίεση των γυναικών σε κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ