Κυριακή 5 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Στην παράγραφο 49 των Θέσεων «Η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος» δίνεται η ουσία της αναγκαιότητας πιο πολύ από ποτέ να ισχυροποιηθεί ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα διεκδικήσεων ούτως ώστε να μη βρίσκεται διαρκώς σε άμυνα.

Θεωρώ ότι οι Θέσεις αναλύουν σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και των συμμάχων στρωμάτων του.

Συγκεκριμένα, όταν μιλάμε για το νεολαιίστικο κίνημα κατά τη γνώμη μου πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις συνολικότερες εξελίξεις που επιδρούν σήμερα στη συνείδηση του κόσμου αλλά και μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που επιδρούν ιδιαίτερα στη νεολαία, την απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών.

Με βάση το παραπάνω αλλά και μια σειρά αντικειμενικών εξελίξεων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αγώνων. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να δώσουμε τη ριζοσπαστική κατεύθυνση που χρειάζεται το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ώστε ο αγώνας του να φέρνει αποτελέσματα.

Εχουμε και θετική και αρνητική πείρα που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να πούμε ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στο ύψος των απαιτήσεων της καθοδήγησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Δεν έχουμε κατακτήσει ακόμα το να δουλεύουμε με διαφορετικές γνώμες, να ανοίγουμε δηλαδή την πρότασή μας πλατιά σε μάζες νεολαίας για τη θέση μας για την ανασύνταξη του κινήματος. Τα τρία συστατικά στοιχεία της δουλειάς μας που πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα ώστε να μετρήσουμε βήματα είναι:

Να οξύνουμε το βαθμό της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης, αντιπαράθεσης όχι μόνο με τις άλλες δυνάμεις αλλά συνολικά με την κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει στα μυαλά ενός κόσμου, τη λογική της μοιρολατρίας, της ανάθεσης, του συμβιβασμού. Καθετί που κάνουμε να αφήνει αποκρυσταλλώματα στη συνείδηση των φοιτητών και σπουδαστών σήμερα, αν σκεφτούμε ότι αυτά τα παιδιά θα είναι η νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα με αυτήν τη δουλειά πρέπει να αναδεικνύουμε τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, στην επαγγελματική Εκπαίδευση και στη δουλειά με δικαιώματα που σήμερα καταπατούνται (σε κάθε χώρο ξεχωριστά), αλλά και τα εμπόδια που μπαίνουν σήμερα για να καλυφθούν αυτές μας οι ανάγκες. Η δουλειά δηλαδή της εξειδίκευσης ανά χώρο να συνδέεται με το αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο που πρέπει να πάρει αυτός ο αγώνας. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στη σύνδεση του περιεχομένου με τις μορφές που θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε φορά. Πώς δηλαδή ένας κόσμος που δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις του Κόμματός μας με διάφορους τρόπους θα έρχεται σε επαφή μαζί τους. Χαρακτηριστικές είναι, ως μορφή που μας έχει βοηθήσει πάνω στη σύνδεση των σπουδαστών με το εργασιακό τους μέλλον, οι πετυχημένες ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε μια σειρά συλλόγους με εκλεγμένα μέλη σωματείων. Οι φοιτητές και σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να μάθουν, σε αντίθεση με αυτά που μαθαίνονται στα αμφιθέατρα, ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς σήμερα, που στην τελική πρέπει να στρέψει σήμερα τα βέλη της η νεολαία για να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν.

Ανάπτυξη αγώνων και αντιστάσεων με σκοπό να πολλαπλασιάζονται οι μορφές συλλογικότητας και οργάνωσης, να ανεβεί το επίπεδο λειτουργίας των συλλόγων, συνολικά στο να γίνονται βήματα για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, στην αλλαγή συσχετισμών, στην άνοδο συσπείρωσης γύρω από το ΜΑΣ. Εχουμε μετρήσει πολλά βήματα στη δημιουργία δομών, που βοηθάνε σε ένα βαθμό σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτές οι δομές θα παίξουν το ρόλο των κυττάρων της ανασύνταξης και συσπείρωσης, θα αυξάνουν το βαθμό οργάνωσης και αντίστασης μέσα σε κάθε έτος, κάθε τμήμα, κάθε εργαστήριο. Μιλώντας με τους όρους στο τι ρόλο θέλουμε να παίζει το ΜΑΣ στην κοινωνική συμμαχία είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ο βαθμός συσπείρωσης αλλά κυρίως η διάρκεια που θα έχουν αυτές οι δομές. Δε θα είναι ένα όργανο - φάντασμα δηλαδή που θα δημιουργείται κάθε αρχή της χρονιάς και δε θα παίζει κανένα ρόλο στις μαζικές διαδικασίες. Αντίθετα, θα είναι ένα όργανο που θα συνεδριάζει σταθερά, πάνω σε ζητήματα του έτους, θα έχει και δικό της πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης, θα εξειδικεύει τα πλαίσια των Γενικών Συνελεύσεων, θα συνεισφέρει με τη μεταφορά πείρας σε ΓΣ. Ιδιαίτερα ως Κόμμα πρέπει να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση και ανάδειξη του ΜΑΣ ως αυτού που είναι. Ως πόλου αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης συλλόγων, δομών και επιτροπών αγώνα.

Σύμφωνα με τη θέση 61, «βασική προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η ενίσχυση της ιδεολογικής - πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς της ΚΝΕ, η συνεργασία, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός με τις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις». Στόχος μας θα πρέπει να είναι το πώς θα διαμορφώνονται νεολαίοι που σήμερα θα λένε όχι στην ακόμα μεγαλύτερη είσοδο επιχειρήσεων στις σχολές, στο πετσόκομμα της γνώσης. Σε αυτό που θα πρέπει να γίνει καθοριστικό βήμα όμως είναι να διαμορφώνουμε νεολαίους που δε θα μένουν μόνο σε αυτό αλλά θα αποκτούν συνολικό κριτήριο για τη στάση τους απέναντι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Σταύρος Καράμπαλης
Μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ