Κυριακή 5 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Το ζήτημα της αφομοίωσης του Προγράμματος στο σχεδιασμό και τη δράση της ΚΟΒ

Ολα τα προηγούμενα χρόνια μάς απασχόλησε το ζήτημα της αφομοίωσης μιας σειράς πλευρών του Προγράμματος του Κόμματος. Κατ' αρχάς, χρειάζεται συζήτηση γύρω από την ίδια την έννοια της αφομοίωσης. Τα μαθήματα, οι διαλέξεις κ.ά., είναι απαραίτητα, χωρίς να λείπουν και από αυτήν τη δουλειά ελλείψεις, αδυναμίες ή και προχειρότητα πολλές φορές στην υλοποίηση.

Ομως, η αφομοίωση του Προγράμματος δεν μπορεί παρά να εκφράζεται και στην πράξη, στην καθημερινή δουλειά των Οργανώσεων και των καθοδηγητικών οργάνων.

Από το Πρόγραμμα, σαν κύριο καθήκον σήμερα μπαίνει η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα, έτσι ώστε να καταφέρει σε επαναστατικές συνθήκες, να δώσει νικηφόρα τη μάχη της επαναστατικής διαδικασίας.

Η ερώτηση, επομένως, στην οποία χρειάζεται να απαντήσουμε είναι κατά πόσον προσανατολίζουμε τη δουλειά μας σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος, αν οι ΚΟΒ δεν έχουν προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο που να πατάει στο χώρο ευθύνης τους, με στόχους την οικοδόμηση στέρεων πολιτικών δεσμών με έναν ολοένα και πιο διευρυμένο περίγυρο, όσο το δυνατό με τα κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά που περιγράφουμε και ταυτόχρονα πρωτοπόρα και πολύμορφη δράση που να κατευθύνεται στην ένταξη και συμμετοχή νέων δυνάμεων στους μαζικούς φορείς του κινήματος.

Τα χαρακτηριστικά αυτά στη δουλειά και στις συνεδριάσεις των ΚΟΒ εκφράζονται, σε αρκετές περιπτώσεις, ή αποστεωμένα από το περιεχόμενό τους ή σαν αποσπασματικοί στόχοι μπροστά σε επιμέρους σταθμούς της δράσης. Αποτέλεσμα τέτοιων αδυναμιών είναι αρκετές κομματικές δυνάμεις - κατά κύριο λόγο εδαφικών Οργανώσεων - να αντιλαμβάνονται ότι το κύριο περιεχόμενο της δράσης μας είναι να συζητάμε με έναν κόσμο που μας προσεγγίζει για τις γενικές θέσεις του Κόμματος και να προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι σωστές.

Η δουλειά αυτή είναι προφανώς αναγκαία, αλλά θα μένει στενή και περιορισμένη, δύσκολα τροφοδοτούμενη με καινούργιο κόσμο, όσο τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραμένουν σε δεύτερη μοίρα. Προκύπτει επομένως το ερώτημα: Τι μέτρα θα πάρουμε για να βελτιώσουμε τέτοιες πλευρές της δράσης μας.

Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι εύκολη.

Σχηματικά και με τον κίνδυνο να κρυφτεί η αλληλοσυσχέτιση των διάφορων παραγόντων, χρειάζεται να πάρουμε υπόψη μας, ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

-- Τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν οξυνθεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης (όπως περιγράφονται στις Θέσεις και σε διάφορα ντοκουμέντα του Κόμματος). Δεν μπορεί παρά ο σχεδιασμός μας να παίρνει υπόψη του αυτές τις δυσκολίες, όχι για να υποτάσσεται σε αυτές, αλλά για να τις αντιμετωπίζει όσο αυτό είναι δυνατό. Π.χ.: Η αύξηση και διατήρηση σε υψηλά ποσοστά της ανεργίας έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό το φόβο μπροστά στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, την ίδια την εγγραφή στο σωματείο. Αυτό δεν μπορούμε να το προσπερνάμε είτε λέγοντας ένα σύνθημα, είτε από την άλλη λέγοντας «δεν πειράζει, τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού συμφωνείς ότι το ΚΚΕ τα λέει καλά, αυτό φτάνει».

Χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, για να μπορούμε να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση που θέλουμε. Δεν είναι σωστό, να χρησιμοποιούμε τα αντικειμενικά εμπόδια σαν άλλοθι για περιορισμένα αποτελέσματα της δράσης μας, αλλά ούτε από την άλλη να θεωρούμε ότι περνάνε τα πάντα από το χέρι μας.

-- Η συνολική δραστηριότητα του Κόμματος και η επίδρασή της στη συνείδηση των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η δραστηριότητα κάθε ΚΟΒ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής παρέμβασης του Κόμματος. Συμβάλλει και ταυτόχρονα επηρεάζεται από το σύνολο της δράσης του Κόμματος. Η εύστοχη προπαγάνδα, οι στοχευμένες κεντρικές πρωτοβουλίες, τα συνθήματα κ.ά., βοηθούν την κάθε ΚΟΒ να ανοίξει πιο εύκολα την παρέμβασή της, να αναπτύξει επιμέρους πρωτοβουλίες πάνω σε πιο ευνοϊκό έδαφος, να πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα της δράσης της. Επίσης, ο έγκαιρος προσανατολισμός της δράσης μιας Οργάνωσης με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις, προσφέρει την αναγκαία εξειδίκευση άρα και μεγαλύτερη διείσδυση σε εργατικές - λαϊκές μάζες.

-- Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και η έκφρασή της στη λειτουργία των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων του κινήματος. Διαφορετικός θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός αν σε μια γειτονιά υπάρχουν συγκεντρωμένοι εργασιακοί χώροι με οργανωμένη παρέμβαση από τα σωματεία ή αν υπάρχει σύλλογος γυναικών και διαφορετικός αν οι μαζικοί φορείς δεν υπάρχουν σε μια γειτονιά. Διαφορετική θα πρέπει να είναι η δουλειά για μια εγγραφή σε ένα σωματείο με τυπική λειτουργία και διαφορετική για ένα σωματείο με πολύμορφη δραστηριότητα.

-- Η προετοιμασία των ΚΟΒ. Περιγράφεται στις Θέσεις η αναγκαιότητα της μελέτης των χαρακτηριστικών του κάθε χώρου ευθύνης. Είναι ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων, με βάση τη γνώση του χώρου που καθοδηγούν να καταλήγουν και ανάλογο σχέδιο, το οποίο να φτάνει ολοκληρωμένο στις ΚΟΒ, να δίνεται βάρος στο ουσιαστικό περιεχόμενο του κάθε σχεδίου, να γίνονται βήματα στα ενιαία χαρακτηριστικά της δράσης μας. Π.χ.: το κύριο ζήτημα στη συζήτηση μιας ΚΟΒ που βλέπει το σχεδιασμό της Λαϊκής Επιτροπής, δεν πρέπει να είναι το πού θα μαζευτεί και πότε, αλλά πώς τα βήματα του σχεδιασμού συμβάλλουν στο να αποκτάει η Λαϊκή Επιτροπή τα χαρακτηριστικά που θέλουμε. Η προετοιμασία αυτή προφανώς είναι άρρηκτα δεμένη με τη συστηματική ιδεολογική δουλειά, την ουσιαστική πολιτική ενημέρωση, την αξιοποίηση του κομματικού Τύπου κ.ά.

-- Οι Κομματικές δυνάμεις, η σύνθεση και οι δυνατότητές τους. Είναι σαφές ότι όταν μπαίνει ένα σχέδιο, χρειάζεται να βασίζεται στο ποιος θα το υλοποιήσει. Και εδώ υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε λάθος εκτίμηση και από τις δυο πλευρές: ή να υποτιμήσουμε τις δυνατότητες μιας ΚΟΒ και να περιορίζουμε το σχεδιασμό μας ή να βάζουμε σχέδιο που θεωρητικά να είναι σωστό, αλλά να μην υπάρχουν δυνατότητες να εφαρμοστεί στο σύνολό του. Με βάση τέτοιου είδους λάθος εκτιμήσεις είναι δυνατό να βγάζουμε και λάθος συμπεράσματα για τη δράση μας.

Προφανώς και μπορούμε και είναι ανάγκη να παίρνουμε άμεσα και πρακτικά μέτρα για να βελτιώσουμε πλευρές της δουλειάς μας. Για να έχουμε όμως σταθερά βήματα στη λειτουργία των Οργανώσεων, χρειάζεται να συνυπολογίσουμε μια σειρά παράγοντες που επηρεάζουν τη δουλειά μας, να μελετάμε και να υλοποιούμε ένα συνολικό σχεδιασμό με ενδιάμεσους στόχους που όμως να κατευθύνεται από τα κύρια καθήκοντα του Κόμματος.


Ευθυμία Κουκούλα
ΚΟΒ Ροτόντας - ΤΕ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ