Eurokinissi |
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα |
Η περασμένη Τρίτη, με τις τρεις ταυτόχρονες συναντήσεις στην Αθήνα, ήταν μια πέρα έως πέρα ενδεικτική μέρα για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα αλληλοδιαπλεκόμενα σχέδια που «τρέχουν».
Βεβαίως, τα σχέδια αυτά δεν «παζαρεύονται» στα φώτα της δημοσιότητας. Μια μέρα μετά τις παραπάνω συναντήσεις (1-2/3), στο πλαίσιο του «8ου Μεσογειακού Φόρουμ για το Αέριο και το Πετρέλαιο» στη Λευκωσία (διοργανώνεται από τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα Ενέργειας «US Energy Stream» του Α. Λιβάνιου), πίσω από κλειστές πόρτες, στελέχη των μονοπωλίων του κλάδου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και χώρες της περιοχής (Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος, Κατάρ), συζητούσαν για την «ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίδρασή της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».
Και μόνο η ατζέντα των θεμάτων είναι ενδεικτική της σχετικής συζήτησης: «τελευταίες εξελίξεις σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο», «ο τρίτος γύρος αδειοδότησης εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ», «η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ και προτεραιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο», «οι προοπτικές επενδύσεων στην Ενέργεια και τις υποδομές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG», «οι ενεργειακές αγορές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου», οι «γεωπολιτικές προκλήσεις και εμπορικές πραγματικότητες», «η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ και το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών».
Αξίζει δε να σημειωθεί και το εξής: παρότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης, σημείωνε στο εν λόγω φόρουμ πως «η Κύπρος είναι στην καλύτερη θέση ώστε να γεφυρώσει τις διαφορές της προβληματικής περιοχής μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, καθώς και οι μελλοντικές ανακαλύψεις, μπορεί να επιδράσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας και επενδύσεων δισεκατομμυρίων», τις επόμενες μέρες γράφτηκε από τουρκικές και ελληνικές εφημερίδες ότι η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται στα πρόθυρα «ιστορικής συμφωνίας» σχετικά με την εκμετάλλευση των πολύ μεγάλων ισραηλινών κοιτασμάτων. Μια συμφωνία που, αν τελικά επιτευχθεί, στην πραγματικότητα θα παρακάμπτει το σχέδιο για πέρασμα των αγωγών αυτών μέσω Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και την Παρασκευή στο πλαίσιο του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών», όπου στην ατζέντα της δεύτερης μέρας περιλαμβανόταν η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Πάιατ, που επανέλαβε τα ζητούμενα, τις απαιτήσεις των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, καθώς και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα «τη νέα στρατηγική εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο» και συμμετέχοντες τους Nadia Arbatova, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών σπουδών του ινστιτούτου IMEMO με έδρα τη Μόσχα, Ian Lesser, αντιπρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου «Μάρσαλ», τους Θ. Πάγκαλο και Θ. Ντόκο.
Οσο για τη νέα αυτή «εξίσωση», αλλά και το πώς τα Ενεργειακά αλληλεπιδρούν και δρομολογούν γεωπολιτικές ανακατατάξεις και εξελίξεις στην περιοχή, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς, χαρακτηριστικά είναι δυο αποσπάσματα απ' όσα είπαν οι Lesser και Arbatova, στην παραπάνω συζήτηση.
Ο μεν πρώτος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως η επίλυσή του θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή των υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο, προσθέτοντας ωστόσο - εμμέσως πλην σαφώς - ότι η «υπομονή» των ΗΠΑ για την επίλυση εξαντλείται, ενώ ερωτώμενος για το αν η ασφάλεια στην περιοχή είναι όρος για την εξαγωγή των τεράστιων κοιτασμάτων, είπε με νόημα ότι «αν τέτοια ζητήματα μπορούν να παραμεριστούν, είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση».
Η δε Ν. Arbatova, εκτιμώντας ότι τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφτεί στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξουν τη θέση της Ρωσίας ως βασικού παραγωγού και εξαγωγέα Ενέργειας, σημείωσε με νόημα: «Δεν νομίζω ότι η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να είναι μια λύση για τη σταθερότητα στην περιοχή, γιατί παραείναι πολλά τα αντιτιθέμενα συμφέροντα που εμπλέκονται»!
Οσο γι' αυτό, ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, που στο φόντο αυτών των ανταγωνισμών σημείωνε από το Φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή, ότι η κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά τον κάνει να «ανησυχεί για ατυχήματα», και γι' αυτό έχουν κινητοποιηθεί οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία. Δυο μέρες πιο πριν, ανώτατες πηγές του υπουργείου Αμυνας συνέδεαν ευθέως έναν τέτοιο κίνδυνο «θερμού επεισοδίου» με την προγραμματισμένη για τις αρχές Ιούνη έναρξη της εξόρυξης φυσικού αερίου από τη γαλλική «Total» στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Ολα αυτά την ώρα που και στα Βαλκάνια η όξυνση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων σε Αλβανία, Σκόπια, Μαυροβούνιο κ.τ.λ. τον τελευταίο μήνα έχει στο φόντο της αυτή ακριβώς την αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, αλλά και με δεδομένο ότι για τους ίδιους λόγους η φωτιά του πολέμου καίει ήδη στο «τόξο» από Ουκρανία και Συρία έως Β. Αφρική.
Μέσα σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, που όσο μπλέκεται μεγαλώνει τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, βάζει ακόμα πιο βαθιά τον ελληνικό λαό, παλεύοντας για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, στόχος που συνδέεται άμεσα με την επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης. Είτε προχωρώντας τα σχέδια των επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην «ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας κι εμπορευμάτων» στην ευρύτερη περιοχή, είτε διεκδικώντας μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση των στρατιωτικών και πολιτικών σχεδίων ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή, πότε σε συμμαχία και πότε σε αντιπαράθεση με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής. Κόντρα σε αυτά τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια, η εργατική τάξη και ο λαός έχουν μόνο ένα δρόμο: την πάλη για αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια.