Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τιμωρούνται με την αποχή

Η αποχή είναι για το αστικό πολιτικό σύστημα μια βαλβίδα ανώδυνης εκτόνωσης της λαϊκής οργής.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να έχουν καθαρό: H αποχή είναι τουφεκιά στον αέρα. Δεν τιμωρεί τους ενόχους για την αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει την ζωή τους. Εάν πέσουν σε αυτή την παγίδα θα παίξουν το παιχνίδι των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των παρατάξεών τους στα ιδρύματα, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ.

Στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θέλουν όσο κόσμο δεν μπορούν να τον ενσωματώνουν μέσα στις παρατάξεις τους και τους μηχανισμούς των ρουσφετιών και των εκβιασμών, να τον κρατάνε παθητικό υπερασπιστή. Είναι συνέχεια της συνειδητής προσπάθειας των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ να διαλύσουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να μην υπάρχουν όργανα, δομές και συλλογικές διαδικασίες.

Θέλουν τους φοιτητές στη γωνία. Ομως, όταν οι φοιτητές είναι στη γωνία, αυτό δεν είναι ουδετερότητα, δεν είναι απλά άρνηση να πάρεις θέση. Είναι πολιτική θέση που στρώνει ακόμα πιο καλά το έδαφος για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Κάθε φοιτητής και σπουδαστής μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από τις πρόσφατες εκλογές και το 2009 και το 2010 όπου η αποχή έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, ιδιαίτερα στη νεολαία. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Από την επόμενη κιόλας μέρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν τη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου. Ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των παιδιών τους, στο μισθό, στο ωράριο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη σύνταξη, στην Υγεία και την Παιδεία.

Το σύστημα, ιδιαίτερα στη νεολαία, καλλιεργεί με χίλιους τρόπους τη λογική της αποχής που οδηγεί στην απάθεια, στο να ρίξουν οι νέοι άνθρωποι τον πήχη και τις απαιτήσεις της ζωής τους. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν στην απουσία από το κίνημα, την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, σήμερα στη σχολή και αύριο στο χώρο δουλειάς.

Η αποχή, λοιπόν, δεν είναι λύση. Στην πράξη σημαίνει εκχώρηση του δικαιώματος συμμετοχής του κάθε νέου για να αλλάξει τη «μοίρα» του. Δε βάζει εμπόδια, δε συμβάλλει στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο κίνημα. Σε αυτή τη μάχη για να νικήσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να χάσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και οι παρατάξεις τους στις σχολές.

Ας σκεφτεί ο κάθε φοιτητής των λαϊκών στρωμάτων που πλήττεται από την πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους. Τι κέρδισε ποτέ ο λαός και το ίδιο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα απέχοντας; Αυτό που έχει ανάγκη είναι η παραίτηση και η μοιρολατρία; Οσο και να απέχει μπορεί να δώσει λύση από μόνος του στα τεράστια λαϊκά προβλήματα που πλήττουν αυτόν και την οικογένειά του;

Εμείς του λέμε ξεκάθαρα πάρε θέση με την ψήφο σου, μπες στον αγώνα, ισχυροποίησε το ΜΑΣ, συμπορεύσου με το ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσει η σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων, θα αλλάξουν οι συσχετισμοί σε κάθε σύλλογο, θα γίνει βήμα για τη ζωντάνια και τη λειτουργία των συλλόγων.

Στο δίλημμα ρήξη ή ενσωμάτωση εμείς απαντάμε ρήξη!

Θα στείλουμε άσφαιρη διαμαρτυρία ή ψήφο απόρριψης της μοιρολατρίας;

Θα απέχουμε από τις εκλογές αθωώνοντας αυτούς που μας βασανίζουν ή θα ρίξουμε ψήφο τιμωρίας στις παρατάξεις της πλουτοκρατίας ΠΑΣΠ - ΔΑΠ;

Θα κρατήσουμε στάση που συντηρεί τον εκφυλισμό και τη διάλυση του κινήματος ή θα διαλέξουμε ψήφο - απάντηση που δυναμώνει την προσπάθεια για ενεργούς συλλόγους και μαχητικά όργανα;

Κάθε φοιτητής και σπουδαστής να συνειδητοποιήσει ότι έχει δύναμη, να την χρησιμοποιήσει, να μπει στον αγώνα!


Αρης ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ