Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δυναμώνουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, για το σήμερα και το αύριο της ζωής μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλα, στη χτεσινή συγκέντρωση

Ο Γ. Τασιούλας
Ο Γ. Τασιούλας
Η σημερινή μας συγκέντρωση έξω από το χώρο που συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», είναι η απάντησή μας στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι η απάντησή μας στην κυβερνητική προπαγάνδα, που επιχειρεί να παρουσιάσει την αλήθεια «με τα χέρια κάτω και τα πόδια πάνω», για να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι διαπραγματεύεται, συγκρούεται και κλείνει συμφωνίες, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Είμαστε εδώ για να στείλουμε κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, μικρομεσαίο αγρότη. Με τον αγώνα μας να δυναμώσουμε τη σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να υπερασπιστούμε το σήμερα και το αύριο της ζωής μας.

Ολοι αυτοί, κυβέρνηση και θεσμοί, που διαπραγματεύονται και συζητάνε τόσο καιρό, δεν διαπραγματεύονται ούτε συζητάνε για τα δικά μας προβλήματα, τις δικές μας ανάγκες.

Βγάζουν μεταξύ τους τα «μαχαίρια», έχουν τις αντιθέσεις τους, ακόμα και τις συγκρούσεις τους, όμως πάντα με στόχο να υπηρετήσουν ο καθένας τα δικά του συμφέροντα. Δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Στο τέλος, όλοι τους ενωμένοι, στέλνουν τη «λυπητερή» στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα, φορτώνοντάς τους με νέες βαριές συνέπειες, που θα προστεθούν σε αυτές που βιώνουμε από τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται. (...)

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει δήθεν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αναζητά να συνομιλεί με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ, για να παρουσιάσει, όπως λέει, τις προτάσεις της, που δεν είναι έξω από τα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, είναι αντίγραφο των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», που αποτελούν το εργαλείο προσαρμογής των εργαζομένων στα μέτρα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό, άλλωστε, καταφέρνει και υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με τον ΣΕΒ, προβάλλει ως υπέρτατο όπλο των εργαζομένων τη συμμετοχή στους κοινωνικούς διαλόγους, που όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματά τους.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, προκύπτουν ως αποτέλεσμα που θα υπηρετήσει συνολικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Ελλάδα και σε επίπεδο ΕΕ. Αποτελούν απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία τους σήμερα και ακόμη περισσότερο στην περίοδο της ανάκαμψης. Σε αυτή τη γραμμή, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται απόλυτα και παίρνει «άριστα» από το κεφάλαιο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Οργανώνουμε τον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις διαπραγματεύσεις, από τις υποσχέσεις που σκορπάνε δεξιά και αριστερά αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες, αλλά και όλοι οι άλλοι που φιλοδοξούν να γίνουν σωτήρες στη θέση των τωρινών. (...)

Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα με το συμβιβασμό, την υποχώρηση, τον εφησυχασμό, την πίστη σε ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια του μπαλκονιού.

Ολα αυτά τα έχουμε δει, έχουμε πείρα, τα αποτελέσματα ήταν πάντα το ίδιο αρνητικά.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε, είναι να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας και να παλέψουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας με επίκεντρο τις ανάγκες μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. (...) Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζομένων.

(...) Δεν χάνουμε χρόνο και δουλεύουμε ώστε άμεσα η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να δώσουν δυναμική απάντηση σε κάθε κλάδο πανελλαδικά.

Εντείνουμε την παρέμβαση, τη διαφώτιση και τη συζήτηση μέσα στα συνδικάτα, για να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις απεργιακής απάντησης, που θα συμβάλλει στην κλιμάκωση συνολικά της πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ