Με επίφαση τον «εξορθολογισμό» αλλά και μέσω της εφαρμογής του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει το δρόμο για παραπέρα μείωση έως και πλήρη περικοπή κοινωνικών επιδομάτων. Αυτό προδιέγραψε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, αναπτύσσοντας τον τρόπο λειτουργίας του «Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ενταξης και Συνοχής». Το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα συνδέει τις 13 περιφέρειες με όλους τους αρμόδιους οργανισμούς και το υπουργείο, ενώ, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, μέσα από αυτό «για πρώτη φορά όταν βάλετε το ΑΦΜ οποιουδήποτε, εμφανίζεται δίπλα πόσα και τι επιδόματα παίρνει και από πού».
Ο μηχανισμός αυτός ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στα μέσα Δεκέμβρη με τις συνοπτικές διαδικασίες του «επείγοντος», καθώς συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.
«Ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Ενταξης και Συνοχής τώρα λειτουργεί», σημείωσε η Θ. Φωτίου «και κάθε μήνα ξέρουμε ποιος πήρε τι πήρε και από πού. Δεκαεφτά φορείς έδιναν 125 επιδόματα. Επρεπε να έχουμε μια ισχυρή επιχειρηματολογία για τους δανειστές που έλεγαν ότι τα επιδόματα είναι πολλά και πρέπει να τα κόψουμε». Κι όλα αυτά όταν, ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που η ίδια επικαλέστηκε, «το 8% του πληθυσμού ζει στην ακραία και το 35% των συμπολιτών μας κινδυνεύουν να βρεθούν σε φτώχεια».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε: «Σε ό,τι μας αφορά, εμείς λέμε ότι αυτός ο κόσμος θέλει στήριξη. Δεν μπορεί αυτή η στήριξη να είναι άλλη από την αξιοπρεπή διαβίωση, μέσα από τη χρηματοδότηση, μέσα από τα επιδόματα αναπηρίας, τα οποία θα πρέπει να είναι στα επίπεδα που σας έχουμε αναφέρει. Ολα αυτά είναι στον "Προκρούστη" αυτής της πολιτικής που ασκείται σήμερα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να μπορέσει να ανακάμψει το ίδιο το σύστημα».
Οπως τόνισε, αυτός ο μηχανισμός «θα αξιοποιηθεί συνολικά και για τη μείωση ακόμη περισσότερο αυτών των επιδομάτων που είχαν μέχρι τώρα όλοι αυτοί που είναι σε μια τέτοια κατάσταση», υπενθυμίζοντας ότι και τα ΚΕΠΑ παρουσιάστηκαν ως μηχανισμός ενιαίος όπου πιστοποιούνταν η αναπηρία ατόμων με ειδικές ανάγκες και εξελίχθηκε σε σφαγείο των ποσοστών αναπηρίας.
«Σε αυτήν την κατεύθυνση, δυστυχώς, είναι και αυτός ο "εθνικός μηχανισμός", όπου εκεί θα ενοποιηθούν όλα τα επιδόματα και το ΚΕΑ θα είναι αυτό που θα διασφαλίζει την ελάχιστη διαβίωση των ανθρώπων που είναι στην ακραία φτώχεια», τόνισε.
«Εμείς με αυτήν την πολιτική διαφωνούμε ριζικά», υπογράμμισε, «και πιστεύουμε ότι ο λαός έχει άλλο δρόμο να διαλέξει. Ο δρόμος είναι να απαλλαγεί από αυτούς που τον κρατούν στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, δηλαδή, να απαλλαγεί από όλους αυτούς που σήμερα κάνουν κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία και αυτοί δεν είναι άλλοι παρά το κεφάλαιο και οι δυνάμεις που το υπηρετούν».