Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων στους δήμους |
Η νομοθετική ρύθμιση έχει κατατεθεί ως άρθρο (άρθρο 25) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Εχει τίτλο «Διευθέτηση ζητημάτων δαπανών καθαριότητας δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων» και προβλέπει ότι «δαπάνες για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών» των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ «και των νομικών τους προσώπων όπως επίσης και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ (...) σχετικές με την καθαριότητα οι οποίες προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις (...) θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων». Στην παράγραφο 2 του άρθρου αναφέρεται ότι «ειδικά για την περίπτωση των ΟΤΑ α' βαθμού, οι δαπάνες της προηγούμενης παραγράφου που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και αν αυτά δεν επαρκούν από τα κάθε είδους, γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη δαπανών αυτών, έσοδά τους».
Το άρθρο καταψήφισε η ΝΔ, ο εισηγητής της οποίας, Μ. Βορίδης, μίλησε για «καταδικαστέα πρακτική», λέγοντας ότι «υπάρχουν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ που περιμένει κόσμος να προσληφθεί». Ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, ανέφερε ότι το άρθρο... «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», επειδή «θα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για δαπάνη που αφορά αποκλειστικά το δήμο». Οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης μέχρι αργά το βράδυ που συνεχιζόταν η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν είχαν εκφράσει θέση.
Μόνο το ΚΚΕ ευθέως δήλωσε από την αρχή ότι θα ψηφίσει υπέρ του άρθρου. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων για την ανανέωση των συμβάσεών τους και τη διευθέτηση του τρόπου πληρωμής τους, ενώ όπως τόνισε, «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, γιατί η καθαριότητα δεν είναι εποχιακή, είναι ανάγκη διαρκής. Οι άνθρωποι όχι μόνο έχουν δικαίωμα στη δουλειά αλλά και στη μονιμοποίηση».
Την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας των εργαζομένων επιβεβαιώνει και η μάχη που δίνουν οι συμβασιούχοι του δήμου Κορίνθου, των οποίων οι συμβάσεις εξακολουθούν να μην έχουν ανανεωθεί από τη δημοτική αρχή.
Η Επιτροπή Αγώνα των συμβασιούχων του δήμου πραγματοποίησε τη Δευτέρα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας να παρθεί απόφαση από το Σώμα για ανανέωση της σύμβασής τους, με βάση την νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία διευθετεί τον τρόπο που θα καλύπτεται η μισθοδοσία των συμβασιούχων.
Η Επιτροπή Αγώνα απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή προς κάθε δημοτικό σύμβουλο και κατέρριψε τα επιχειρήματα και τις προφάσεις της Δημοτικής Αρχής που αρνείται πεισματικά την ανανέωση των συμβάσεων.
Σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα της παρέμβασής της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Με την παρέμβασή μας, αποσπάσαμε τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για νέα συνεδρίασή του αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. Σε σύσκεψη που ακολούθησε αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα μας με πολύμορφες κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση. Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 21/2, στις 18.00 στα Περιβολάκια».