Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οργανωτικές τροποποιήσεις για καλύτερη προώθηση των αστικών σχεδιασμών

Ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και άλλες διατάξεις», το οποίο προσαρμόζει οργανικά το υπουργείο στις απαιτήσεις της εγχώριας αστικής τάξης για μία εξωτερική πολιτική που θα προωθεί πιο αποτελεσματικά τις επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα στρατηγικές της επιδιώξεις, όπως είναι η βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών της ευρύτερης περιοχής και των διαδρόμων μεταφοράς τους.

Από το ΚΚΕ αναδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, επισήμανε ότι οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τροποποίηση του Οργανισμού του υπουργείου, με γνώμονα την πιο αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως σημείωσε, όσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να εμφανίσουν ως «εθνικά» τα συμφέροντα της αστικής τάξης, «για ποια εξωτερική πολιτική γίνεται λόγος φαίνεται όταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτονται ξένες χώρες που παίρνουν μαζί τους επιχειρηματίες», «όταν κάνετε διάφορους άξονες με Κύπρο, Ισραήλ, και Αίγυπτο που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των χωρών αυτών. Αυτήν την πολιτική υπηρετείτε όταν καλείτε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να κάνουν νέες βάσεις και δίνετε διευκολύνσεις στο ελληνικό έδαφος. Αυτήν την πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης υπηρετεί η όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δράσεις, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε μια κατάσταση εκρηκτική, όπου τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων ιμπεριαλιστών κινδυνεύουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα άρθρα που αφορούν το Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΕΚΑΣ), το οποίο μετονομάζεται σε Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) και ενισχύεται με παραπάνω θέσεις επιστημόνων. «Ουσιαστικά πρόκειται - σημείωσε - για το ίδιο Σώμα, το οποίο είναι το βασικό think tank του υπουργείου Εξωτερικών και έχει σκοπό τη σύνδεση της επενδυτικής υποδομής με τη διπλωματική υπηρεσία, στον τομέα των εισηγήσεων σχετικά με τους προσανατολισμούς της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της στρατηγικής υλοποίησής της. Εκτιμάτε ότι αυτό δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως έναν τέτοιο βαθμό - το προηγούμενο, το ΕΚΑΣ - και γι' αυτό προωθούνται οι αναφερόμενες αλλαγές».

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι υπερψήφισαν, ενώ η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια από τους εκπροσώπους όλων των αστικών κομμάτων προσπάθησε να σκιάσει την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου, προτάσσοντας διαχειριστικά ζητήματα και αναπαράγοντας τα περί ρουσφετολογικών προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ