Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Δρομολογεί αναβάθμιση του οπλοστασίου στο φόντο επικίνδυνων ανταγωνισμών

Σε αναβάθμιση του οπλοστασίου της προχωρά η ντόπια αστική τάξη, με βασικό άξονα την προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης στους ευρύτερους, επικίνδυνους για το λαό, ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σύμφωνα με τις πλέον αρμόδιες πηγές, με εντολή του υπουργού Αμυνας και μετά από εισήγηση των επιτελείων, «ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300».

Προηγήθηκε την προηγούμενη Τρίτη η επίσκεψη - για πολλοστή φορά - στο υπουργείο Αμυνας του Αμερικανού πρέσβη, για διαβουλεύσεις με τον υπουργό, με τον οποίο συζήτησε «θέματα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας».

Καταπώς φαίνεται και από τη χτεσινή εξέλιξη, δρομολογήθηκε η αποστολή του σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης («Letter of Request») προς τις ΗΠΑ, για τον εκσυχρονισμό από τη «Locheed Martin» περίπου 90 F-16, όπως λέγεται, από τα 155 τέτοια μαχητικά που έχει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και με στόχο τη «διατήρηση των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή» (βλέπε και «Ριζοσπάστη» 1/2/2017).

Σε ό,τι αφορά τα F-35 που προμηθεύεται ήδη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να παζαρεύει την προμήθεια 20 τέτοιων αεροσκαφών, με ευκολίες πληρωμής (αποπληρωμή με προνομιακό δανεισμό και σε βάθος χρόνου), πλασάροντας για αντάλλαγμα βάσεις, υποδομές και συνολικά τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για την προώθηση των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή.

Οσο για τους ρωσικούς S-300, μόνιμη επωδός του αρμόδιου υπουργού στα διαβούλιά του με ΝΑΤΟικούς όπου του θέτουν τη χρήση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρωσικών οπλικών συστημάτων (η μόνη χώρα, η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που το πράττει), ανταπαντά ότι «προφυλάσσουν» τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις στην Κρήτη...

Εγγυητής... το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα και μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό που βρωμά από παντού μπαρούτι, η κυβέρνηση υπερασπίζεται ανερυθρίαστα την παρουσία στο Αιγαίο των ευρωατλαντικών συμμάχων της ντόπιας αστικής τάξης, ως «εγγύηση» τάχα για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, προσπαθώντας προκλητικά να στρατεύσει το λαό στην προσπάθεια του ντόπιου κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη θέση του στην αντιπαράθεσή της με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, όπως η Τουρκία.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στο μνημόσυνο των πεσόντων πληρωμάτων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, είπε μεταξύ άλλων: «(...) Η γείτονα, της οποίας σύσσωμη η ηγεσία καθημερινά προκαλεί με τις δηλώσεις της, προβάλλει αστήριχτες και παράνομες διεκδικήσεις και με τις Ενοπλες Δυνάμεις της στο Αιγαίο καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και κανόνα, γεγονός που πλέον γίνεται αντιληπτό και από όλες τις συμμαχικές χώρες που βρίσκονται σήμερα σε αποστολή στο Αιγαίο».

Μάλιστα, στο πλαίσιο των διευκολύνσεων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται στην επερχόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, 15-16/2 στις Βρυξέλλες, να αιτηθεί και επισήμως την παράταση της παραμονής εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας.

Κατά τα λοιπά και στέλνοντας μήνυμα ότι η ντόπια αστική τάξη δεν διατίθεται να υποχωρήσει στο ενδοαστικό παζάρι για την εκμετάλλευση πόρων και διόδων, ο Π. Καμμένος πρόσθεσε ότι «η γη μας, οι θάλασσές μας και ο εναέριος χώρος μας ήταν και θα είναι πάντα ελληνικά», «το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες» κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Τουρκία. 5 αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2017-02-19 00:00:00.0)
Εμφανίζει σαν «απάγκιο» τα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή(2017-02-07 00:00:00.0)
Ψάχνει ανταλλάγματα για τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά σχέδια(2016-11-23 00:00:00.0)
Πιο βαθιά συμμετοχή σε πολεμικούς σχεδιασμούς(2016-10-29 00:00:00.0)
Επαφές με κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη στις ΗΠΑ(2016-10-07 00:00:00.0)
Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο(2015-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ