Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές Αϊντε στην Τουρκία

Ενώ οι ενεργειακές κολεγιές στην Ανατολική Μεσόγειο «φουντώνουν» και περιπλέκουν τα πολύπλευρα παζάρια

Οι πλατφόρμες γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου «πυκνώνουν»,όπως και τα επικίνδυνα αντιλαϊκά σχέδια
Οι πλατφόρμες γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου «πυκνώνουν»,όπως και τα επικίνδυνα αντιλαϊκά σχέδια
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Στην Αγκυρα βρίσκεται από χτες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, στο πλαίσιο των επαφών που εντείνει μπροστά στη συνέχιση της «Διάσκεψης για την Κύπρο», πιθανώς στα μέσα του Μάρτη. Ο Αϊντε συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις ή κάποια ενημέρωση για το περιεχόμενο των επαφών. Προς τα έξω «βγήκε» μόνο η αναφορά του Αϊντε σε «εποικοδομητικές» συναντήσεις, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αϊντε θα συνεχίσει τις επαφές του και σήμερα στην Τουρκία, με «άλλους αξιωματούχους».

Σημειώνουμε, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν δημοσιεύματα για την επιμονή με την οποία πολλές πλευρές προτάσσουν το αίτημα της Τουρκίας να διασφαλιστεί η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους που θα βρίσκονται στην Κύπρο (διευκολύνοντας έτσι και τη δράση τουρκικών κεφαλαίων στο Νησί), εφόσον προχωρήσει η «λύση». Σε αυτές πολλοί συγκαταλέγουν και τον σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, ο οποίος για αυτόν το λόγο φέρεται να προκαλεί τις αντιδράσεις διαφόρων στην Κύπρο. Επίσης, ο Αϊντε πρωτοστατεί και στις εντατικές προσπάθειες να διαμορφωθούν «εναλλακτικές» για την ασφάλεια «που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ενώ η Τουρκία παραμένει ανένδοτη στην απαίτησή της να διατηρήσει διακριτή και κρίσιμη παρουσία στην Κύπρο, και στρατιωτική.

Συνεργασία Λονδίνου με τις «αρχές» του ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε και η είδηση που μετέδωσαν κυπριακά και βρετανικά ΜΜΕ, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε πριν από μερικές μέρες να ξεκινήσει τη συνεργασία του με τις δικαστικές «αρχές» της «βόρειας Κύπρου». Βασικό επιχείρημα του Λονδίνου είναι η εκτίμηση ότι τα Κατεχόμενα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολλούς καταζητούμενους - και «τζιχαντιστές» - ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη προκρίνει ουσιαστικά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στην ίδια την Κύπρο, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, είχαν χτες νέα συνάντηση, καταγράφοντας τις σημαντικότερες αποκλίσεις που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Αναστασιάδης και Ακιντζί. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, Μαυρογιάννης και Ναμί συμμετείχαν σε σεμινάριο για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και Βρετανών αξιαμωτούχων, ανάμεσα στους οποίους και ο ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ. Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων κατέγραφαν ότι εκεί συζητήθηκαν και προτάσεις των Βρετανών για συμπλήρωση της απευθείας χρηματοδότησης της «λύσης» με πρωτοβουλίες για επενδύσεις ή κυβερνητικά ομόλογα.

Αλλωστε, το «ψητό» των κυπριακών υδρογονανθράκων και γενικά του μεγάλου φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί βασικό διακύβευμα για μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι εξετάζουν τις καλύτερες προοπτικές που θα ανοίξουν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, σύμφωνα με τις οποίες τον Απρίλη θα γίνει τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη της ενεργειακής συνεργασίας και την παραπέρα αξιολόγηση της κατασκευής αγωγού για την εξαγωγή αερίου από την περιοχή προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Πάντως, το Ισραήλ μελετά πολλές επιλογές, όπως αναδεικνύουν και οι επαφές που τις τελευταίες μέρες είχαν Τούρκοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σχετικά με το μέλλον της ιδέας ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Τουρκία και από εκεί σε αγορές Δύσης και Ανατολής. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι μάλιστα ότι η ίδια η τουρκική αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε μετά και στην κατεχόμενη Γάζα, όπου επίσης η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην κάλυψη των «ενεργειακών αναγκών» της περιοχής...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ