Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συνθέσεις μνημονίων και αντιλαϊκών «προτάσεων» στην υπηρεσία του εγχώριου κεφαλαίου

Τη διατήρηση των υφιστάμενων αντιλαϊκών ανατροπών στην αγορά εργασίας και τη συμπλήρωση με νέες πρότεινε ανάμεσα στα άλλα το ΔΝΤ

AP2010

Τη διατήρηση των υφιστάμενων αντιλαϊκών ανατροπών στην αγορά εργασίας και τη συμπλήρωση με νέες πρότεινε ανάμεσα στα άλλα το ΔΝΤ
Με άξονα την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών» με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, σε συνδυασμό και με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Χαρακτηριστική είναι η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η πλευρά του ΔΝΤ, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με θέμα τις εκθέσεις «αξιολόγησης» της ελληνικής οικονομίας και του κρατικού χρέους. Πέρα και πάνω από τις αντιθέσεις και τις ενστάσεις, όπως για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του κρατικού, το διοικητικό συμβούλιο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, με ξεκάθαρο τρόπο, εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω παρεμβάσεις:

  • «Τα μέλη του ΔΣ ενθάρρυναν τις ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, «υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθούν και να μην αντιστραφούν οι υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να συμπληρωθούν με επιπρόσθετες προσπάθειες προς την κατεύθυνση των ομαδικών απολύσεων σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, το άνοιγμα των υπολοίπων κλειστών επαγγελμάτων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων», να συνεχιστούν δηλαδή απρόσκοπτα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, απαραίτητες για την επιχείρηση ανάκαμψης του κεφαλαίου.

  • Παράλληλα, τα κράτη - μέλη του ΔΝΤ κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να «προχωρήσουν σε επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών για να υπάρξει χώρος για στοχευμένη κοινωνική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες και για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές».

Με αυτό τον τρόπο, το ΔΝΤ προδιαγράφει τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, για να βρεθεί ανάμεσα στα άλλα «περιθώριο» για μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών.

  • Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ αποτυπώνονται οι αντιθέσεις και διχογνωμίες που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Οπως αναφέρεται, οι περισσότεροι Εκτελεστικοί Διευθυντές (εκπρόσωποι των κρατών - μελών) συμφώνησαν με την αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα και σημειώνεται ότι μερικά μέλη του ΔΣ είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να δίνονται παραπάνω διευκρινίσεις.
  • Εξαιρετικά αναιμικές εμφανίζονται οι εκτιμήσεις σχετικά τους ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης. Οπως αναφέρεται, η «μακροχρόνια ανάπτυξη» αναμένεται να διαμορφωθεί μόλις λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάκαμψη «εξαρτάται από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής των αρχών». Επιπλέον, διαπιστώνονται «κίνδυνοι» που σχετίζονται είτε με την «ελλιπή» είτε με την «καθυστερημένη εφαρμογή» των μέτρων.
Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για το κρατικό χρέος

Στον απόηχο της συνεδρίασης του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπουμ, με χτεσινές δηλώσεις του, «ξέκοψε» κάθε συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο ίδιος εμφανίστηκε «έκπληκτος» σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό κρατικό χρέος «εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο», επισημαίνοντας ότι είναι «απαισιόδοξη χωρίς λόγο». Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις του κρατικού χρέους, που βέβαια προϋποθέτουν την ολόπλευρη εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Nα σημειωθεί ότι η έκθεση του ΔΝΤ «επίσημα» δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με «διαρροές», καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του ESM. Ενα από τα σενάριά του προβλέπει τη διόγκωση του κρατικού χρέους μέχρι το 275% του ΑΕΠ για το έτος 2060, επισημαίνοντας ότι το κόστος του χρέους θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δανεισμός από τις χρηματαγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια των Ευρωπαίων δανειστών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ESM, το ελληνικό κρατικό χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, μειωμένο κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κράτος θα εφαρμόζει το «πρόγραμμα διάσωσης».

Ανταγωνισμοί για συναλλαγματικές ισοτιμίες, διεθνές εμπόριο

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα πρέπει να απέχουν από μονομερή σχόλια για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, απαντώντας σε αιτιάσεις περί «υποτιμημένου ευρώ» από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δεοντολογίας των G-7, δεν πρέπει να γίνονται ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ή μονομερείς δηλώσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε αντίστοιχο μήκος, ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «πρέπει να κατηγορήσει τον εαυτό της και όχι τη Γερμανία για την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ».

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπ. Τσίπρις, τόνισε πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τις αρχές του «ελεύθερου εμπορίου» και των «ανοικτών αγορών», προσθέτοντας ότι επιθυμεί ισότιμη μεταχείριση από τους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστατευτισμού, «τότε πρέπει κανείς να τα αντιμετωπίσει».

Από την πλευρά του, τέλος, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, υπογράμμισε πως «η ΕΚΤ δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο συναλλαγματικής ισοτιμίας», προσθέτοντας πως «το ευρώ βρίσκεται τώρα σε επίπεδο που αρμόζει στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, υπογράμμισε ότι «θα απειλούσε τις αποταμιεύσεις και τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αύξηση των επιτοκίων. Τα χρέη των γαλλικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξάνονταν», ενώ ο πληθωρισμός δεν θα περιοριζόταν πλέον από την ΕΚΤ.

Και σχέδια για ευρωομόλογο «δυο ταχυτήτων»

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι πάνω από 100 εμπειρογνώμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται για ένα σχέδιο, που φιλοδοξεί να αναδιοργανώσει εκ βάθρων την ανάληψη χρεών στην Ευρωζώνη. Θα πρόκειται για μια μορφή ευρωομολόγου που θα επιτρέπει σε «εξασθενημένες χώρες» να δανείζονται από τις χρηματαγορές, χωρίς όμως να ευθύνεται η μία για τα χρέη της άλλης. «Υπό τον μανδύα ενός λεγόμενου κυβερνητικού ομολόγου, τα ομόλογα των επιμέρους κρατών της Eυρωζώνης θα συνενώνονται και θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ρίσκου, υψηλού και χαμηλού», επισημαίνεται, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Πάντως, τέτοιες προτάσεις εντάσσονται με ένα τρόπο στη συζήτηση περί ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» που έχει ανοίξει «στα γεμάτα» μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή στη Μάλτα. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αξίζει να καταγραφεί η δήλωση του Ιταλού - πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωταγωνιστή της προσπάθειας «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» - Ρομάνο Πρόντι στην εφημερίδα «La Repubblica» ότι «η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων μπορεί να δώσει, επιτέλους, μια απάντηση. Οι Τραμπ και Λεπέν αποτελούν απειλή».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και οι εκ νέου δηλώσεις του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Τεντ Μάλοχ (σε χτεσινοβραδινή εκπομπή του «ΣΚΑΪ»), ότι «αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ». Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό να έχουμε έναν πρέσβη που μας εναντιώνεται», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ