Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα μπλόκα των αγροτών

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε Αρτα και Γιάννενα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε και συζήτησε το πρωί του Σαββάτου με τους μικρομεσαίους αγρότες της Αρτας, που έχουν στήσει μπλόκο στην Ιόνια Οδό, στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής έχουν στήσει το μπλόκο τους από τη Δευτέρα 23 Γενάρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και κάνοντας πράξη τις αποφάσεις των Συλλόγων τους. Στο πλευρό τους, έχουν το Εργατικό Κέντρο Αρτας, μια σειρά σωματεία και φορείς που εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. Στο μπλόκο υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα με ένα μικρό κέρασμα από ντόπια προϊόντα, τσίπουρο, τυριά και αλλαντικά.

Αγώνας δίκαιος που απαιτεί συμμαχία με όλο το λαό

Από το χώρο του μπλόκου ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι δίκαιος. Και εδώ από το μπλόκο της Αρτας στέλνουν μήνυμα σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους. Δεν ζητάνε προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση ή από αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, από την ΕΕ και λοιπά, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα και διάφοροι άλλοι καλοθελητές, ακριβώς για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους με τους αγρότες. Αυτό που ζητάνε είναι το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στην επιβίωση, να παράγουν στη γη τους, οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να έχουν τα ζώα τους και να παράγουν το γάλα, για να μπορούν να καλύπτουν διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο μπλόκο των αγροτών στην Αρτα...
Ο Δ. Κουτσούμπας στο μπλόκο των αγροτών στην Αρτα...
Η μικρομεσαία αγροτιά στις επάλξεις του αγώνα δίνει αυτήν τη στιγμή τη μάχη για όλο τον ελληνικό λαό. Είναι κοινός ο αγώνας, χρειάζεται κοινή συμμαχία. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια και το ΚΚΕ τα υποστηρίζει όλα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα. Απαιτείται ενότητα εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, επαγγελματιών, των λαϊκών οικογενειών, όλου του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να μπορέσουν να δικαιωθούν τα αιτήματα της αγροτιάς.

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση πέρσι υποσχέθηκε κάποια πράγματα ή έδωσε κάποια ζητήματα - έστω επιμέρους - στους Ελληνες αγρότες, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις, όμως τα περισσότερα από αυτά ευνοούν τους μεγάλους αγρότες καπιταλιστές, τη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση και βεβαίως δεν είναι αιτήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Ακόμα και αυτά που έδωσε, όπως εκείνο το αφορολόγητο πέρσι, για το πώς θα ρυθμιστούν οι δόσεις και λοιπά, φέτος το παίρνει πίσω, ενώ στα παλιά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα. Τα νέα αφορούν τον παγετό, αφορούν καταστροφές, αφορούν μία σειρά ζητήματα λόγω της κακοκαιρίας και βεβαίως ακόμα "τρέχουν" και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις περσινές και προπέρσινες πλημμύρες και άλλες καταστροφές που είχε η αγροτική παραγωγή και εδώ στην Αρτα και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

... και στο Αίγιο
... και στο Αίγιο
Το ΚΚΕ και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και μέσα στους καθημερινούς αγώνες θα συμβάλει έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Συζήτηση με τους αγρότες στο μπλόκο

Συζητώντας με τον Δ. Κουτσούμπα, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ, Βαγγέλης Μπέτσας, παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγρότες και τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται στο δρόμο.

Η δυσβάσταχτη φορολογία, οι αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ που έχουν αφήσει εκατοντάδες αγρότες της περιοχής ανασφάλιστους, ο παρατεταμένος παγετός και οι καταστροφές που προκαλεί είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά η δύναμή μας είναι μεγάλη», σημείωσε, μεταξύ άλλων. Τόνισε ιδιαίτερα τη συμμετοχή νέων σε ηλικία αγροτών στις κινητοποιήσεις. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον αγώνα», υπογράμμισαν οι αγρότες, ενώ κάποιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν τους κάμπτουν «ούτε το κρύο ούτε το χιόνι».

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ ζήτησε από τον Δ. Κουτσούμπα να μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, αλλά και στο λαό τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ενώ στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για άλλο δρόμο ανάπτυξης και στην αγροτική παραγωγή, με κριτήριο όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά τις διατροφικές ανάγκες του λαού και την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετέφερε την υποστήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σχολίασε πως τη θέση των παλιών τσιφλικιών σήμερα έχουν πάρει οι καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων στηρίζονται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

«Μας παίρνουν τα προϊόντα με τιμές εξευτελιστικές, δεν πληρώνουν», πρόσθεσαν οι αγρότες. Στάθηκαν ακόμα στο ρόλο που αναλαμβάνουν μεγαλοαγρότες και μεγαλέμποροι ενάντια στις κινητοποιήσεις τους, αναφέροντας το παράδειγμα ενός από αυτούς που μέσα από τον αστικό Τύπο διαμαρτυρήθηκε τις προηγούμενες μέρες για το γεγονός ότι του «κλείνουν το δρόμο» δυσκολεύοντας τις εξαγωγές του...

Στο Αίγιο

Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ της Κυριακής στο μπλόκο του Αιγίου, όπου οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι της περιοχής σε ένδειξη αλληλεγγύης, μετά από κάλεσμα των Συλλόγων Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.

Ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρινιάς» ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής - κυρίως σταφιδοπαραγωγοί - εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται και κυριολεκτικά τους αφανίζει.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματά τους και στον αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο μπλόκο από χτες και στην Αρτα(9/2/2022)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους(24/1/2010)
Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς(28/1/2009)
Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς(28/1/2009)
Σταθερά και ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα(23/1/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org