Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες εξελίξεις που επιβάλλουν τη λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα

Το νέο επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας

Φωτογραφία που δημοσίευσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, που δείχνει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ κοντά στα Ιμια
Φωτογραφία που δημοσίευσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, που δείχνει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ κοντά στα Ιμια
Σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων προχώρησαν την Κυριακή - 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και λίγες μέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών - τουρκικά πολεμικά σκάφη, όπου επέβαιναν οι επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια επικίνδυνη εξέλιξη που - παρά την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού - προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου και τις πρόσφατες δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης. Αποκαλύπτοντας και έτσι το πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν τη συμμετοχή με τα μπούνια στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, για λογαριασμό του κεφαλαίου, ως τάχα «εγγύηση σταθερότητας» και «διασφάλισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η τουρκική πυραυλάκατος «Meltem», με επιβαίνοντες την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, συνοδευόμενη από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και δύο λέμβους με Τούρκους βατραχανθρώπους, προσέγγισαν, την Κυριακή το πρωί, τα Ιμια και παρέμειναν εκεί, σε σχετική απόσταση, για κάποια λεπτά.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, «από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα εθνικά χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ πέταξε και με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή, αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Επίσης, από τουρκικής πλευράς διοχετεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ πλήθος φωτογραφιών, με τους Τούρκους ανώτατους αξιωματικούς να φωτογραφίζονται πάνω στη «Meltem» με φόντο τα Ιμια.

Σε δηλώσεις, δε, που έκανε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύουν τις προσπάθειές τους για την παρεμπόδιση «προσπαθειών ενάντια στα δικαιώματα και στα συμφέροντα του έθνους».

Συνέχιση της προκλητικότητας...

Η τουρκική προκλητικότητα εκφράστηκε και χτες στο Αιγαίο: ένα τουρκικό αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας προχώρησε σε 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, κινούμενο στον άξονα από Ρόδο προς Λήμνο. Αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από Σούδα.

Ακόμα, δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε παραβιάσεις κινούμενα στον ελληνικό εναέριο χώρο πέριξ Λήμνου, Λέσβου και Χίου. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν από Σκύρο, ενώ καταγράφηκε και εμπλοκή μεταξύ τους νοτιοδυτικά της Χίου.

...και επιχείρηση εφησυχασμού

Ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, να υποβαθμίσουν το συγκεκριμένο γεγονός, όπως και τα προηγούμενα, με εκκλήσεις για επίδειξη «ψυχραιμίας» και αναλύσεις του τύπου ότι η τουρκική επιθετικότητα προκύπτει απλά από τις ανάγκες «εσωτερικής κατανάλωσης» της τουρκικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, για να κρυφτεί το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, σε συνδυασμό με την όξυνση των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανάβουν το φιτίλι σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Ενδεικτικές ως προς την επιχείρηση «υποβάθμισης» είναι οι δηλώσεις του αν. υπουργού Αμυνας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα, ότι «σαν υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνουμε τη δουλειά μας (...) παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε από τη μια να εξασφαλίζουμε την αποτροπή και από την άλλη την κυριαρχία της χώρας (...) Παράλληλα θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, θέλουμε να ζούμε με βάση τις διεθνείς συνθήκες και συγχρόνως προετοιμαζόμαστε για όλα».

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωνε σε ραδιοσταθμούς της Θεσσαλονίκης: «Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Από κοντά και ο τομέαρχης Αμυνας του Κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, που έλεγε στο ρ/σ «Alpha» ότι «η Τουρκία χτες προχώρησε σε μία πρόκληση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από αυτήν την πρόκληση». Κι ακόμα, «νομίζω ότι η κυβέρνηση αντέδρασε σωστά. Δεν υπήρξε κλιμάκωση και ούτε θα πρέπει να υπάρξει».

Βέβαια, οι τέτοιες δηλώσεις προσπερνούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται από τους σχεδιασμούς της τουρκικής αστικής τάξης για το Αιγαίο, οι οποίοι, σημειωτέον, όπως έλεγε ανώτερη στρατιωτική πηγή την περασμένη βδομάδα, δεν αλλάζουν, παραμένουν αμετάβλητοι, όποια απόφαση κι αν λαμβανόταν για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Επιπλέον, «κάνουν γαργάρα» το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται απρόσκοπτα εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και ενόσω συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, κονιορτοποιώντας επιχειρήματα όπως ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και «ευρωπαϊκά» ή ότι παρουσία εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, δίνει τη δυνατότητα στη λυκοσυμμαχία να έχει άμεση γνώση της τουρκικής προκλητικότητας. Επιχειρήματα της ελληνικής αστικής τάξης για να στρατεύσει το λαό στους δικούς της στόχους, ενώ ακριβώς εντός τέτοιων συμμαχιών του κεφαλαίου αμφισβητούνται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας αλλά και Κύπρου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο

Από στρατιωτικής άποψης, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επιβεβαίωσε χτες ότι συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό Διοικητή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Σμύρνης στρατηγό D. Williams.

Παραπέρα, σήμερα βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, προγραμματισμένη εδώ και καιρό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αλλά οπωσδήποτε έχοντας πλέον στα «υπόψιν» του σχεδιασμού και την πρόσφατη τουρκική πρόκληση.

Τέλος, NAVTEX της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού δεσμεύει περιοχή στη θάλασσα του Καστελόριζου, για μεθαύριο Πέμπτη, για «πυρά πλοίων - αεροσκαφών». Κατά αρμόδιες πηγές, πλοίο ή πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αριθμός αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μετέχουν σε προγραμματισμένη τεχνική αεροναυτική άσκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση στα Ιμια(8/1/2021)
Απαιτούνται επαγρύπνηση και δυνάμωμα της πάλης(15/2/2018)
Κινήσεις και διαψεύσεις που συντηρούν την ένταση(24/2/2017)
Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο(5/11/2014)
Τα Ιμια στο προσκήνιο(29/12/2007)
Δε βλέπει αμφισβήτηση στο Αιγαίο!(13/1/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org