Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αποφασισμένη» για το νέο αντιλαϊκό πακέτο...

...που «αμπαλάρει» με ψέματα, εκβιασμούς και σενάρια

Την επιθυμία της κυβέρνησης να κλείσει για λογαριασμό του κεφαλαίου τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στον «μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης» - νέο ζεστό χρήμα για τα μονοπώλια - και παράλληλα να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη και συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που απαιτεί ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης αποτύπωσαν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών το προηγούμενο τριήμερο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Δ. Παπαδημητρίου για το ότι «αυτήν την περίοδο επιχειρούμε να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα» και γι' αυτό «αγωνιζόμαστε να πετύχουμε περισσότερα οφέλη στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, μειώνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα και διευθετώντας το χρέος. Γιατί έτσι θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού κράτους και επιχειρήσεων, θα αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ (...) και θα ανακτηθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που, σε συνδυασμό με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις (...) είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιχείρησε, μάλιστα, να παρουσιάσει τους στόχους αυτούς του κεφαλαίου που προϋποθέτουν ανάμεσα στα άλλα ένταση της εκμετάλλευσης ως προϋπόθεσης, για να δει ο λαός προκοπή στην... καθημερινότητά του!

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στο «Εθνος» διαβεβαίωσε το εγχώριο κεφάλαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος», ότι «οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μία συμφωνία υπάρχουν», εννοώντας προφανώς τη συμφωνία όλων των πλευρών στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις επιμέρους διαφορές, και πως «το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αναζητεί «ευρύτερες συναινέσεις»

Παράλληλα, πάνω σ' αυτό το έδαφος της κοινής «αποφασιστικότητας» όλων των αστικών κομμάτων για κλείσιμο της «αξιολόγησης», η κυβέρνηση αναζητεί αυτό να εκφραστεί και με «ευρύτερες συναινέσεις» με τα άλλα αστικά κόμματα.

Χαρακτηριστική είναι η σεναριολογία των προηγούμενων ημερών για έγκριση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, σεναριολογία που αν και τη διέδιδαν κύκλοι της κυβέρνησης, διέψευσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επειδή τάχα «οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα» και «ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές», την ώρα βέβαια που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ενταγμένο σε αυτήν την προσπάθεια, πάντως, που τροφοδοτεί εκ των πραγμάτων την κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, μπορεί να θεωρηθεί και το κάλεσμα του Ν. Φίλη (συνέντευξη σε «Real») στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε «να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις κοινού προγράμματος και να προνοήσουμε ώστε να ηττηθεί ο δεξιός πόλος ... Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιχειρεί την αναδιοργάνωση του Κέντρου, που δεν είναι οργανωτικό αλλά ιδεολογικό - πολιτικό ζήτημα. Προϋποθέτει την καθαρή επιλογή για ένταξή της στον δημοκρατικό - αριστερό πόλο με τη διατήρηση, βεβαίως, της αυτονομίας της».

Παράλληλα, καθώς οι αβεβαιότητες στην οικονομία μαζί με τις αντιθέσεις ΔΝΤ - Ευρωζώνης, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, αφήνουν ανοιχτά κι άλλα ενδεχόμενα, συντηρούνται και τα διάφορα σενάρια εκλογών, δημοψηφισμάτων κ.ο.κ. διανθισμένα με τους απαραίτητους εκβιασμούς στο λαό περί αστάθειας κ.λπ., με τον Ν. Φίλη π.χ. να δηλώνει ότι «εάν οι δανειστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν μία νέα ταπείνωση εις βάρος της χώρας τότε θα δοκιμαστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Τέτοιες εξελίξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ερήμην του λαού». Στον αντίποδα, βέβαια, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, δήλωνε «δεν υπάρχουν εκλογές, βγάλτε το από το μυαλό σας».

ΝΔ: Σταθερή πίεση για τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου

Συμβάλλοντας, από τη μεριά του, στον εκβιασμό του λαού να δεχτεί και το νέο σφαγιασμό δικαιωμάτων του για την καπιταλιστική ανάκαμψη, κλείνοντας γρήγορα την «αξιολόγηση» ή οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές για να αναλάβει μια «κυβέρνηση συγχρονισμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης (FOCUS FM, Ράδιο Θεσσαλονίκη, και FM 100) σημείωσε πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, η χώρα να σέρνεται έως τον Ιούλιο, για να ζήσουμε το έργο που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 (...) Επαναφέρεται από την πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit. Γι' αυτό έχει αποκλειστική ευθύνη ο κ. Τσίπρας».

Παράλληλα, απαντώντας στα σενάρια για αναζήτηση διευρυμένης πλειοψηφίας, 180 ψήφων, στη Βουλή για τα μέτρα σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης», κρύβοντας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στα προτάγματα του κεφαλαίου, και αμφισβητώντας τη «δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που κατά τον ίδιο είναι και ο λόγος που «οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org