Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εργάτες - αγρότες μαζί σε κοινή συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους

Από τη συνεστίαση στην Αρτα
Από τη συνεστίαση στην Αρτα
Ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Από την Αρτα, όπου μίλησε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ΓΓ σημείωσε:

«Οι φτωχοί αγρότες βρίσκονται ξανά στα μπλόκα του αγώνα και βάζουν στο στόχαστρο του αγώνα τους την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, ξεκληρίζοντας χιλιάδες αγρότες.

Αυτή η πολιτική, με τους βαρείς φόρους και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με τη μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά - κτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά τους που εξασφαλίζουν με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες.

Κι είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η "ελεύθερη" αγορά, στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων, είναι πολύ χαμηλές. Το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό. Οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά.

Ενώ οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

Αντίθετα, αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας:


-- Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα και τα πουλούν πανάκριβα. Κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.

-- Τις τράπεζες που τους "στραγγαλίζουν" με τα επιτόκια και τα πανωτόκια.

-- Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι φτωχοί αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιος τους».

Οι «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης αφορούν τους καπιταλιστές μεγαλοαγρότες

Για το ίδιο θέμα, ο ΓΓ σημείωσε στην ομιλία του στα Γιάννενα:

«Φίλες και φίλοι,

Αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση γιορτάζει τα 2 χρόνια της διακυβέρνησής της, χιλιάδες φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι σ' όλη τη χώρα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα κι ας λέει η κυβέρνηση - που έχει κάνει το ψέμα και τη συκοφαντία επιστήμη - πως: "πέρυσι δεσμεύθηκε σε μια σειρά από θέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι οποίες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο".

Με ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην "κοινή γνώμη" η εντύπωση, ότι, τάχα, πέρσι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ήρθε σε συνεννόηση μαζί της για λήξη των μπλόκων, επειδή δήθεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συσπειρώνει σχεδόν το σύνολο των ζωντανών αγροτικών Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, εκφράζει και εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες, δεν ήρθε σε καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Η λήξη των μπλόκων δεν έγινε επειδή οι αγρότες ήταν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης. Αλλωστε, οι ίδιοι οι αγρότες είπαν τότε ότι ο αγώνας θα συνεχιζόταν με άλλες μορφές, όπως και έγινε.

Κόντρα στην τακτική και τους ελιγμούς της κυβέρνησης που καθυστερούσε την κατάθεση και την ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό, επιχειρώντας να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι άρχιζαν δουλειές στα χωράφια.

Οι "δεσμεύσεις" της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν, δεν αφορούν τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών.

Τέτοιο παράδειγμα είναι ο νόμος για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", με τον οποίο διαφωνούσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Αντίθετα, για τους μικρομεσαίους αγρότες, ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο που πήραν κάτω από την πίεση του αγώνα, τώρα η κυβέρνηση θέλει να το πετσοκόψει ή και να το καταργήσει. Ηδη, τους το αρπάζει μέσα από τον τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς, κι ας μην πλήρωσε τις εισφορές μέχρι τέλος του 2016 το 50% των αγροτών, γιατί δεν είχε να πληρώσει.

Στηρίζουμε τον αγώνα της φτωχής αγροτιάς

Φίλες και φίλοι,

Στηρίζουμε τον αγώνα της φτωχής αγροτιάς. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-- Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

-- Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

-- Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Για την Ασφάλιση και τη σύνταξη, να μην ισχύσουν οι τσουχτερές και άδικες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

-- Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αλλά και το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη με τη φοροληστεία του ΦΠΑ στο 24%. Γι' αυτό έχουν δίκιο να ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως στους βιομήχανους.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή αγοράζουν οι εμποροβιομήχανοι σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα από τους αγρότες και πληρώνουν μήνες αργότερα. Γι' αυτό σωστά απαιτούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Παρουσιάζουν την αγροτιά "μπουκωμένη" με επιδοτήσεις και ενισχύσεις, όταν ο "σφάχτης" έχει προηγηθεί με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020. Και κυρίως πετσόκοψε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδοτήσεις - ενισχύσεις σε φτωχούς, πραγματικά δηλαδή όσους δεν θεωρούνται "ενεργοί αγρότες", με βάση το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη".

Αυτά ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, είναι μεγάλες οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις, πλήττοντας τους κτηνοτρόφους και στερώντας τους αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις, όταν οι ζωοτροφές είναι στα ύψη με ΦΠΑ 24% και μια σειρά κτηνιατρικών υπηρεσιών που ήταν δωρεάν ιδιωτικοποιούνται. Εδώ στα Γιάννενα το ζείτε έντονα μέσα από τη συμβολαϊκή μορφή της πτηνοτροφίας, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμα κι αν έχουν συνεταιριστικό καπέλο, αφού κι αυτές ΑΕ είναι.

Εξαιτίας όλων αυτών πνίγουν την αγροτιά τα αγροτικά χρέη, γι' αυτό:

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Τα θέσαμε και με σχέδια νόμου στη Βουλή, που ποτέ δεν έφεραν για συζήτηση.

Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των αμπελοκαλλιεργητών - εδώ έχουμε και τη Ζίτσα - όπως το αίτημα για την κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση.

Την κάλυψη της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία και τις διάφορες ασθένειες.

Τον καθορισμό ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, να μην μπει το πρόσθετο, "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.

Ιδια τα βάσανα, δεν μας χωρίζει τίποτα

Φίλες και φίλοι,

Οι αγρότες στα χωριά έχουν τα ίδια προβλήματα, ζούνε τα ίδια βάσανα με τους ανέργους στις πόλεις που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Τους εργατοϋπαλλήλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές δεν πληρώνονται από τους εργοδότες.

Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους, που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών.

Κι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως όλοι, δέχονται άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μαζί τους, γι' αυτό όλοι μαζί πρέπει να ενωθούν στην κοινή συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά και στις πόλεις να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική συκοφαντική προπαγάνδα και να στηρίξουν, με όλους τους τρόπους και κάθε μέσο, τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως και η αγροτιά πρέπει να στηρίζει τον αγώνα των εργατών, των υπαλλήλων, των ναυτεργατών, των επαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ