Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

MotionTeam

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μέσα στη βδομάδα που ξεκινάει αύριο, είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες, ενισχύοντας κι άλλο τα δεκάδες μπλόκα που υπάρχουν στους εθνικούς δρόμους όλης της χώρας και στήνοντας και νέα. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσουν κι άλλες - το ίδιο μαζικές και δυναμικές - μορφές πάλης, προκειμένου ν' αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση, για να την εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με την ενίσχυση των μπλόκων και την κλιμάκωση της πάλης τους, οι αγωνιζόμενοι αγρότες δίνουν, στην πράξη, μια ξεκάθαρη αρνητική απάντηση στην κυβερνητική «πρόσκληση» για «διάλογο». Θα το «δηλώσουν» και αύριο, με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας έξω από το Ζάππειο, στην οποία καλούν και τους συναδέλφους τους των άλλων μπλόκων να συμμετάσχουν.

Στη φιέστα που στήνει αύριο η κυβέρνηση στο Ζάππειο, λοιπόν, δεν πρόκειται να παραβρεθούν εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών. Θα είναι, βεβαίως, εκεί - παρέα με όλους τους άλλους «μουσαφίρηδες» της κυβέρνησης (εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κ.ά.) - οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν, προκλητικά και δημόσια, την πλήρη διαφωνία τους με τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων και την κάθετη εναντίωσή τους στα μπλόκα του αγώνα.

Η πρόταση για ενωτική αγωνιστική δράση, στη βάση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου, που έκανε την περασμένη Τετάρτη το μπλόκο της Νίκαιας προς όλα τα άλλα μπλόκα - και η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση από όλους τους αγρότες που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα, αλλά και από εκπροσώπους των άλλων μπλόκων - έδωσε μια νέα, ισχυρή ώθηση στην πάλη, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρότερο όπλο, ικανό να επιβάλει λύσεις σε προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κυβέρνηση που, στις πρώτες μέρες της αγροτικής κινητοποίησης, προσπάθησε να δείξει ένα «ψύχραιμο, διαλλακτικό και διαλεκτικό προφίλ», πολύ γρήγορα άλλαξε στάση, εμφανιζόμενη απολύτως αρνητική έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων. Περνώντας, δε, «από το καρότο στο μαστίγιο» άρχισε να «δείχνει απειλητικά τα δόντια της» προς τους αγωνιζόμενους, να επιτίθεται εναντίον τους με συκοφαντικούς, υβριστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Για να επιβεβαιωθούν όσοι, εξαρχής, υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε και η «νέα» κυβέρνησή του δε διαφέρει από τις προηγούμενες του ίδιου κόμματος, που είχαν διακριθεί για την αρνητική πρόθεση και την εχθρική στάση τους έναντι των αγώνων της αγροτιάς.

Στην προσπάθειά της ν' αντιμετωπίσει «διά πυρός και σιδήρου» τον αγροτικό ξεσηκωμό, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» και τα «εφόδια» που διαθέτει. Από τους εισαγγελείς που, κινούμενοι στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής τρομοκρατικής επιχείρησης, έβγαλαν «φιρμάνια» κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, τους επιχειρηματίες και τους μεγαλοεισαγωγείς που απειλούν με μηνύσεις για «διαφυγόντα κέρδη», μέχρι τα ΜΜΕ που «κράζουν τα κοράκια» εναντίον των ξωμάχων και τους γνωστούς και συνήθεις «αγανακτισμένους πολίτες» που «διαμαρτύρονται γοερώς», επειδή, τάχα, «δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στους δρόμους».

Ως αντιστάθμισμα στην πίεση που δέχεται η αγωνιζόμενη αγροτιά από την κυβέρνηση και όλο το «σκυλολόι» που τη στηρίζει, λειτουργεί η μαζική συμπαράσταση και η ενεργός αλληλεγγύη στον αγώνα της, που εκδηλώνεται από πολλά εργατικά συνδικάτα κι άλλους μαζικούς φορείς, γενικότερα από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Κι αυτή η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι ανάγκη να γίνει ακόμα πιο μαζική και πιο ενεργός, για δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην πάλη της αγροτιάς. Διότι η δικαίωση του αγώνα των αγροτών, εκτός των άλλων, αποτελεί προϋπόθεση και εγγύηση για εξασφάλιση φτηνών και υγιεινών προϊόντων για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών στάθηκε το ΚΚΕ, δηλώνοντας τη συμφωνία του με τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και με τη μορφή του αγώνα που οι ίδιοι επέλεξαν. Κατά των μπλόκων τάχθηκαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή τη φορά κινήθηκε στον «ντορό» των αντιφάσεων και της υποκρισίας, καθώς ενώ δηλώνει ότι υποστηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της ΚΑΠ της ΕΕ, κατά της οποίας στρέφεται η πάλη των μικρομεσαίων αγροτών.


Ρεπορτάζ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ