Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Με μπίζνες για το κεφάλαιο κοροϊδεύει το λαό

Οι δηλώσεις του για το τείχος οδήγησαν στην αναβολή της επίσκεψης του Μεξικανού Προέδρου

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του στη Φιλαδέλφεια

Copyright 2017 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του στη Φιλαδέλφεια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, να ξεδιπλώνει τα σχέδιά του για την πιο γοργή καπιταλιστική ανάπτυξη με τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και μεγάλα έργα, που παρουσιάζει και ως όφελος για τα λαϊκά στρώματα. Κυρίως βεβαίως «πατάει» στη χρόνια εγκατάλειψη υποδομών αλλά και στο ...εύπεπτο σύνθημα «νέες δουλειές στους Αμερικανούς».

Μιλώντας χτες σε διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων στη Φιλαδέλφεια, παρουσία του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και δεκάδων άλλων στελεχών του κόμματος και αξιωματούχων, πρόβαλε τα μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού και ξενοφοβίας που προωθεί για λογαριασμό μονοπωλιακών ομιλών. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ευκαιρία να φέρουμε σημαντικές και ανθεκτικές στο χρόνο αλλαγές ώστε να επιστρέψουμε την εξουσία στους Αμερικανούς». Υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του για συνέχιση της κατασκευής αγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ λέγοντας πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα έργα «αγωγοί από αμερικανικό ατσάλι». Δήλωσε έτοιμος να προωθήσει σύντομα νομοθεσία για φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με καθεμία από τις 11 χώρες της Διειρηνικής Συμφωνίας (ΤΡΡ) από την οποία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν.

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν «άμεσα» οι εργασίες για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, επαναλαμβάνοντας πως ο αμερικανικός λαός «δεν θα πληρώσει» γι' αυτό. Επέμεινε στην «άμεση, γρήγορη αποχώρηση των παράνομων ξένων» από τις ΗΠΑ και «στην αποκατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αμερικανών για ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε ότι «η ασφάλεια των συνόρων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την εθνική ασφάλεια», όπως και η καταπολέμηση του «ακραίου ισλαμισμού». Πάντως, έξω από το ξενοδοχείο που γινόταν η ομιλία Τραμπ έγινε διαμαρτυρία εναντίον του από μεταναστευτικές οργανώσεις και ένα ετερογενές πλήθος, που σιγοντάρει και ο άλλος πυλώνας του δικομματικού συστήματος, οι «Δημοκρατικοί».

Αντίδραση από τον Μεξικανό Πρόεδρο

Νωρίτερα, ο Τραμπ, σχετικά με τις σχέσεις με το Μεξικό, είχε προειδοποιήσει με μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ»:

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Μεξικό. Ηταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μαζικές απώλειες για θέσεις εργασίας και εταιρείες. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος... τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη». Αμεση ήταν η απάντηση του Μεξικανού Προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που ανακοίνωσε χτες βράδυ πως ματαιώνει την προγραμματισμένη (για την ερχόμενη Τρίτη) συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας εντούτοις την προθυμία του Μεξικού «να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία».

Επίσης, ο Τραμπ, σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC, χαρακτήρισε τον κόσμο «απόλυτο χάος» και καταφέρθηκε ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003 στο Ιράκ και τον τρόπο με τον οποίο «αποχώρησαν». Υπεραμύνθηκε των θέσεών του σε βάρος μεταναστών και προσφύγων λέγοντας ότι η πρότασή του για αναστολή της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από ορισμένες χώρες (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) δεν αφορούσε μουσουλμάνους αλλά «χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία». Επέκρινε την Ευρώπη πως έκανε «τεράστιο σφάλμα επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και άλλες χώρες», διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί το ίδιο στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες και ανησυχίες υπό καθεστώς απειλών(11/6/2019)
Απειλές Τραμπ για κλείσιμο συνόρων και χρήση βίας σε μετανάστες(23/11/2018)
Οξυνση κόντρας για μετανάστευση, εμπόριο, εγκληματικότητα...(24/2/2017)
Στο επίκεντρο προϋπολογισμός, Ενέργεια και μετανάστες(23/2/2017)
Επανεξετάζει εμπορικές σχέσεις για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων(29/1/2017)
Μέτρα προστατευτισμού από τη νέα κυβέρνηση(28/1/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org