Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παραμένουν οι δυσκολίες αλλά και το ενδιαφέρον για συνέχιση του παζαριού

Νέα συνάντηση είχαν χτες Αναστασιάδης - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο φόντο σοβαρών αντιθέσεων που ξεπροβάλλουν γύρω από το παζάρι για το Κυπριακό αλλά και της επιμονής να αξιοποιηθεί το νέο διχοτομικό σχέδιο για να επιταχυνθούν επενδυτικά και γεωπολιτικά σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ' όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα να εργαστούμε, έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων», προσθέτοντας ότι «την 1η Φεβρουαρίου θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, το εύρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τους οποίους συνδέεται το Κυπριακό αναδεικνύει σταθερά η Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - αρμόδιος για θέματα του Κυπριακού - Τουγκρούλ Τουρκές, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Κύπρος, η Εθνική μας Υπόθεση» τόνισε: «Ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος, για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί από αυτό... Πρέπει να είναι γνωστό ότι και από άποψη πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας». Επιβεβαιώνοντας ότι το Κυπριακό αφορά την Τουρκία στην ευρύτερη «κόντρα» για το συσχετισμό δύναμης στην περιφέρεια, τόνισε ότι περισσότερες από μία χώρες έχουν σχέση με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το πρόβλημα (σ.σ. το Κυπριακό) είναι πολύ περίπλοκο... Οι πλευρές στην Κύπρο δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι και η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Κύπρο μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχει ενδιαφέρον και συμφέροντα από πολύ περισσότερους ανθρώπους... Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αγώνας δυνάμεων, γίνεται λόγος για τη διαμόρφωση της πολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου του 21ου αιώνα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν την αντιπαλότητα και τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους».

Ακόμα, ο Τουρκές συνέδεσε και τις διαπραγματεύσεις γύρω από την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις με ευρύτερα «παζάρια», λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα η χώρα του θα κινηθεί «όταν περάσουν αυτά που πρέπει... Περιμένουμε για να κινηθούμε αλλά δεν έφτασε εκείνη η στιγμή. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν πάνω σε πέντε άρθρα. Υπάρχουν θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο διαμοιρασμός της εξουσίας, το Εδαφικό κ.λπ.» Επανέλαβε ακόμα το αίτημα της Αγκυρας για κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ και για τους Τούρκους πολίτες που θα πηγαίνουν στην επανενωμένη Κύπρο.

Η Μέι σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα

Πάντως, ενδεικτικά του πώς το Κυπριακό «μπλέκεται» με ευρύτερα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» είναι και όσα γράφονται για τις επισκέψεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, σε ΗΠΑ (σήμερα) και Τουρκία (αύριο), όπου αναμένεται να συζητήσει και το Κυπριακό, στο φόντο και των ενεργειακών ανταγωνισμών που δυναμώνουν για τον έλεγχο των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο (π.χ. μεταξύ Δύσης - Ρωσίας). Επιδίωξη της Μέι είναι προφανώς, και ενόψει αποχώρησης από την ΕΕ, η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ο περιορισμός της επιρροής της Ρωσίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, πάντως, η Μέι εξέφρασε αισιοδοξία ότι «οι συνομιλίες θα μπορέσουν να συνεχιστούν για να φτάσουμε σε μια λύση. Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε μια λύση από ό,τι στο παρελθόν».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στις επαφές της με Τσίπρα, Ερντογάν και Αναστασιάδη έχει μιλήσει μαζί τους «για την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι είμαστε δημιουργικοί στο σκεπτικό μας και στην εύρεση λύσης». Τέλος, η Μέι είπε ότι ειδικότερα στις συνομιλίες για τις Εγγυήσεις, το Λονδίνο «θέλει να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση της δυναμικής» που έχει αναπτυχθεί και να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός επιτυχούς αποτελέσματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org