Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Παλαιστινιακές αντιδράσεις για τα σχέδια νέων εβραϊκών εποικισμών

ΡΑΜΑΛΑ--

Τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, επικαλέστηκε την υπ' αριθμόν 2334 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκδόθηκε το Δεκέμβρη με 14 ψήφους υπέρ και αποχή των ΗΠΑ, ζητώντας τερματισμό των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, και σημείωσε πως είναι σε επαφή με Αραβες και άλλους ηγέτες προκειμένου να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι δικαιώματα πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, εξέφρασε τη λύπη του για την πρόσφατη απόφαση των ισραηλινών αρχών, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες «βαριές και κατάφωρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου που αφορούν το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής.

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ, ένας 26χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο χωριό Αμπούντ της Δυτικής Οχθης, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ για τις πρώτες βοήθειες και μετά συνελήφθη. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός έριξε πρώτος πυρά εναντίον τους, ώστε να δικαιολογήσουν την τρομοκρατική έφοδο που έκαναν στη συνέχεια στο χωριό Αμπούντ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων του αλλά και συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων χρησιμοποίησαν σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org