Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λιτό «νομοσχέδιο» για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα λιτό κείμενο 130 λέξεων είναι το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ζητά από το Κοινοβούλιο να επιτρέψει την ενεργοποίηση του άρθρου με την προσδοκία πως θα ψηφιστεί «προκειμένου να γίνει σεβαστή η απόφαση του βρετανικού λαού...». Από εκεί και πέρα, δεν δίνεται καμία άλλη λεπτομέρεια για τους όρους που προτείνεται να γίνει το Brexit, ένα ζήτημα που είναι πεδίο έντονης ενδοαστικής διαπάλης.

Αστικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το λιτό νομοσχέδιο ώστε να αποθαρρύνει τους βουλευτές να προωθήσουν τροποποιήσεις καθυστερώντας τη διαδικασία, που στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μάρτη, εφόσον δεν απορριφθεί από τη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων.

Η Μέι στη Φιλαδέλφεια

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πάντως είχε μεταβεί νωρίτερα χτες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, παρεμβαίνοντας με ομιλία της στη διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων (σήμερα συναντιέται με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο). Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιοποιήθηκε πριν εκφωνήσει την ομιλία, η Μέι υπογράμμιζε την ανάγκη συνέχισης των «ειδικών σχέσεων ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να συνεχίσουν οι δύο χώρες να ηγούνται του κόσμου». Σημείωσε ότι «αυτή η ειδική σχέση έφτιαξε το σύγχρονο κόσμο και τη σημερινή Παγκόσμια Τάξη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και «ότι ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ανανεώνει το αμερικανικό έθνος και εμείς το δικό μας, έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να ανανεώσουμε την ειδική σχέση μας σε μία νέα εποχή».

Πάντως, στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Μέι θα εξεταστούν οι δυνατότητες για τη σύναψη μίας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα γίνει και συζήτηση για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τις «τρομοκρατικές απειλές» και τη διεθνή πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (που υποστηρίζει η Βρετανία αλλά επικρίνει ο Τραμπ), τις σχέσεις με Ρωσία, Κίνα κ.ά.

Προειδοποιήσεις Μοσκοβισί για τη βρετανική οικονομία

Η διήμερη επίσκεψη της Μέι στις ΗΠΑ συνέπεσε με την ανακοίνωση των βρετανικών στατιστικών αρχών εν σχέση με το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, καταγράφηκε αύξηση 0,6% του ΑΕΠ κυρίως χάρη στον κύκλο εργασιών που έγιναν στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησε ότι το κόστος του Brexit στη βρετανική οικονομία θα αρχίσει να φαίνεται φέτος και το 2018, κάνοντας λόγο για «αβεβαιότητα που θα έχει τότε πιο απτό αντίκτυπο».

Στο μεταξύ, χτες άλλος ένας τραπεζικός όμιλος, η τράπεζα Barclays, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να καταστήσει το Δουβλίνο έδρα της εταιρείας στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Παρόμοιες σκέψεις κάνουν και διευθυντικά στελέχη της ελβετικής τράπεζας Κρεντίτ Σουίς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org