Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινή πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Να συνεχίσουν χωρίς κανέναν εφησυχασμό τον αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Καμία δικαστική απόφαση δεν καταργεί τη συνεχή πάλη μεταξύ των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο, που στοχεύουν με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην απόλυτη κυριαρχία τους στην αγορά, και των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια επτά μέρες την εβδομάδα, με επιπτώσεις στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική τους ζωή και παλεύουν για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Για τη στάση της Ομοσπονδίας του κλάδου, που υποδέχτηκε την απόφαση με θριαμβολογίες, επισημαίνει ότι «σε αυτήν την απόφαση δεν "χωράει" η θριαμβολογία για "νίκη των εργαζομένων", ούτε βέβαια το κάλεσμά της για "αγωνιστικές και νομικές μορφές του αγώνα μας"», όταν μάλιστα η Ομοσπονδία συμμαχεί με την ΕΣΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ ξεκαθαρίζει ότι «το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη. Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό».

Αναφέρεται ακόμα στις ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που «με τα πανηγύρια για τη δικαστική απόφαση του ΣΤΕ επιδιώκουν να κρύψουν ότι μόνο ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τους εργαζόμενους μπορεί να ορθώσει ουσιαστικά εμπόδια στην πολιτική που μας ωθεί στα λουκέτα», ενώ «επιχειρούν να κρύψουν τη "μερική" συμφωνία τους, αλλά και τη συμβολή τους, όλα αυτά τα χρόνια, στο σταδιακό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και της απελευθέρωσης του ωραρίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ