Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ»
«Αποτελεσματικό εργαλείο» για την «ανθεκτικότητα» των κερδών του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ομαδικές απολύσεις και τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων

Κόντρα στη «μερική ανεργία» και όλες τις μορφές «ευελιξίας» για τη θωράκιση των καπιταλιστικών κερδών, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Κόντρα στη «μερική ανεργία» και όλες τις μορφές «ευελιξίας» για τη θωράκιση των καπιταλιστικών κερδών, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Τη «μερική ανεργία», ως μια «νέα» μορφή υποαπασχόλησης, σερβίρει για «φάρμακο» στους απολυμένους εργάτες, και μάλιστα ως «ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας», η Κομισιόν, δίπλα στις τόσες μορφές «ευελιξίας» που προωθεί συστηματικά σε όλα τα κράτη - μέλη της η ΕΕ.

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι στόχος της παραπέρα ενίσχυσης της εργασιακής «ευελιξίας» είναι η θωράκιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, η Κομισιόν σε απάντησή της σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει ανοιχτά τη «μερική ανεργία» «αποτελεσματικό εργαλείο» για «να βελτιωθεί η οικονομική ανθεκτικότητα»...

Ενίσχυση της δουλειάς - λάστιχο, «βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων»

Το «νέο φρούτο» της «μερικής ανεργίας», που αποτελεί και αυτό άλλο ένα εργαλείο στην προσπάθεια του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται με ακόμα πιο λυμένα χέρια τους εργάτες όσο και όποτε θέλει, περιλήφθηκε στο πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε συστήσει από κοινού με τα ευρωενωσιακά όργανα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τα Εργασιακά, ενόψει του νέου γύρου αντεργατικής επίθεσης στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» - το οποίο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «όπλο» στα παζάρια της με το κουαρτέτο - ειδικότερα για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων μεταξύ άλλων σημείωνε πως «οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης». Μάλιστα, με στόχο τη νομιμοποίηση και παραπέρα επέκταση της «ευελιξίας», πρότεινε ως μέτρο την «εργασία μειωμένου ωραρίου», δήθεν ως αντίβαρο στις ομαδικές απολύσεις, σημειώνοντας πως αυτή η εργασία «πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης», όταν αυτή βρεθεί σε «οικονομική δυσχέρεια», φτάνοντας μέχρι και τις μηδέν ώρες (!), αρκεί ο εργαζόμενος «να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί», αν αυτές υπερβαίνουν ένα όριο.

Την αντεργατική αυτή πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, με δηλώσεις τόσο του προηγούμενου όσο και της σημερινής υπουργού Εργασίας...

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τα παραπάνω αναδείκνυε η Ερώτηση που κατέθεσε προς την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το ίδιο το πόρισμα παρουσιάζει τις ομαδικές απολύσεις ως "εργαλείο της ελευθερίας μιας επιχείρησης να προσαρμόζεται σε καταστάσεις ολικής ή μερικής παύσης των δραστηριοτήτων της, όσο και σε καταστάσεις οικονομικών δυσχερειών, που απαιτούν την αναδιοργάνωση και επείγοντα μέτρα μείωσης του κόστους". Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι "η νομοθεσία δεν θα πρέπει να εμποδίζει απαραίτητα τις ομαδικές απολύσεις, αλλά μάλλον να επιβάλλει ορισμένες διαδικασίες", κυρίως προς την κατεύθυνση της "μείωσης του κοινωνικού αντίκτυπου" των απολύσεων, ενώ ζητά "να υπάρχει ένα κοινό καθεστώς για όλα τα είδη των απολύσεων για οικονομικούς λόγους", προτείνοντας ως αντιστάθμισμα τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

«Στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», τόνιζε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «το πόρισμα λύνει τα χέρια της εργοδοσίας δίνοντάς της τη δυνατότητα είτε ομαδικών απολύσεων είτε ελαστικών μορφών εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με την ανεργία είτε με δουλειά - λάστιχο για ψίχουλα».

...και η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν

Απαντώντας στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η επίτροπος Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, όχι μόνο υιοθετεί την πρόταση των «εμπειρογνωμόνων», αλλά ξεδιπλώνει όλο το αντεργατικό περιεχόμενο των «προγραμμάτων μερικής ανεργίας».

Αφού αναπαράγει την «επισήμανση» του «πορίσματος» ότι «οι υφιστάμενες ρυθμίσεις μερικής ανεργίας στην Ελλάδα είναι υπερβολικά περιοριστικές και/ή δεν προβλέπουν αντικατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων για τις ώρες εργασίας που δεν εργάστηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι τα ορθά σχεδιασμένα προγράμματα μερικής ανεργίας μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για να αποτραπεί η απώλεια της εργασίας και να βελτιωθεί η οικονομική ανθεκτικότητα».

Κάπως έτσι, με κριτήριο την «οικονομική ανθεκτικότητα» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, από τη μερική απασχόληση φτάνουμε στη... «μερική ανεργία» - δύο πλευρές του ίδιου αντεργατικού νομίσματος. Επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας του περιβόητου «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που διαφημίζει συνεχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και το γεγονός ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης όχι μόνο δεν εξανθρωπίζεται αλλά γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, όλο και πιο επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και τους λαούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org