Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενοπλη επίθεση και στο Γκαζιαντέπ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα επίθεση ενόπλων έγινε στην Τουρκία, χτες, αυτή τη φορά στο Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, τρεις ένοπλοι επιτέθηκαν στην επαρχιακή έδρα της αστυνομίας. Ο ένας σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας, ωστόσο οι άλλοι διέφυγαν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αναζητούνταν.

Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφριά κατά τις ανταλλαγές πυροβολισμών. Στο σημείο είχαν φτάσει ασθενοφόρα, πριν ακόμα διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραυματίες.

Το νέο περιστατικό έγινε ελάχιστες μέρες μετά τη φετινή Πρωτοχρονιά και το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, σε γνωστό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα, αλλά πολύ κοντά στην επίθεση που έγινε στη Σμύρνη, την Παρασκευή, όπου επίσης υπήρξαν θύματα (και η οποία αποδόθηκε στο ΡΚΚ). Θυμίζουμε ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται από την κυβέρνηση, που στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» κλιμακώνει τις δικές της αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, στο φόντο και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γενικά στην περιοχή. Αλλωστε, η δράση ακραίων ισλαμιστικών ή «τζιχαντιστικών» οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος», που συχνά εμπλέκονται στις επιθέσεις, είναι μέρος και έκφραση τέτοιων ευρύτερων αναμετρήσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη Δευτέρα το βράδυ, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε (στην πρώτη ανάγνωση) με 338 ψήφους το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που συν τοις άλλοις προβλέπει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας. Εκτός από τους βουλευτές του ΑΚΡ το νομοσχέδιο στήριξαν και εκείνοι του εθνικιστικού ΜΗΡ, όπως είχε αναγγείλει άλλωστε και η ηγεσία του. Υπήρξαν βέβαια και διαρροές, ως έκφραση και των ενδοαστικών διεργασιών που συνεχίζονται στη χώρα. Αν οι προτάσεις εγκριθούν οριστικά, το δημοψήφισμα που απαιτείται για να τεθούν αυτές σε εφαρμογή, θα γίνει την άνοιξη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org