Κυριακή 24 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις στο Μόναχο

Αντιφατικές οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας στο Μόναχο
Από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας στο Μόναχο
Ενοπλες, τρομοκρατικές, όπως διαφαίνεται, επιθέσεις σημειώθηκαν προχτές το απόγευμα στο Μονάχο, με επίκεντρο το εμπορικό κέντρο Olympia - Einkaufszentrum που βρίσκεται στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου της πόλης, προκαλώντας, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Βαυαρία ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως οι δράστες της ένοπλης επίθεσης ήταν τρία νεαρά άτομα, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν μαύρα ρούχα και έφεραν ημιαυτόματα, μακρύκανα όπλα.

Ενας εκ των δραστών, που ξεκίνησε την επίθεση ρίχνοντας αδιάκριτα καταιγιστικά πυρά σε ταχυφαγείο της αλυσίδας «Μακντόναλντς» στο εμπορικό κέντρο, φέρεται να φώναξε υβριστικά συνθήματα κατά των ξένων, διατρανώνοντας τη γερμανική του ταυτότητα. Οι πληροφορίες πάντως έως αργά ήταν αντιφατικές, ενώ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίθεση στο Μόναχο και να αναλάβουν την «πατρότητά» της.

Αργότερα, ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι άλλοι δύο ένοπλοι έδρασαν σε άλλους δύο δρόμους κοντά στο εμπορικό κέντρο (στις οδούς Hanauer και Ries) και ότι διέφυγαν της σύλληψης.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Focus» ανέφερε στη συνέχεια, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός, ενώ αργότερα το βράδυ εντοπίστηκε σορός άνδρα στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου, χωρίς οι αρχές να ανακοινώνουν αν ήταν ένας εκ των δραστών ή θύμα.

Αξίζει να αναφέρει κανείς πως «συμπτωματικά» (;) η επίθεση των τριών ατόμων στο Μόναχο, που διέφευγαν της σύλληψης από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας τουλάχιστον 4,5 ώρες από την ώρα που εκδηλώθηκε, συνέπεσε με την πέμπτη επέτειο από την επίθεση που εξαπέλυσε στις 22 Ιούλη 2011 ο Νορβηγός ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο Οσλο, σκοτώνοντας συνολικά 78 άτομα.

«Υποψίες τρομοκρατίας»...

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των επιθέσεων στο Μόναχο, εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας αναφέρθηκε αρχικά σε «υποψία τρομοκρατίας» και στη συνέχεια σε «άμεση κατάσταση τρομοκρατίας», ενώ απέφυγε, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, να διευκρινίσει την ταυτότητα των δραστών. Χτες το πρωί αναμενόταν να συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας υπό την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Είναι γεγονός, πάντως, πως η αδυναμία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να συλλάβει άμεσα τους δράστες επιδείνωσε την αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο Μόναχο και επανέφερε στο τραπέζι τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως το πολύνεκρο μακελειό τζιχαντιστή στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας και την επίθεση Αφγανού εφήβου με τσεκούρι και μαχαίρι σε τρένο πόλης της Βαυαρίας με τέσσερις σοβαρά τραυματίες. Επιθέσεις και απειλές, που, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως από τις αστικές δυνάμεις σε βάρος των λαών.

Ερήμωσε το Μόναχο...

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις στο κέντρο του Μονάχου σήμαναν συναγερμό των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την επιβολή μέτρων που θύμιζαν έκτακτη ανάγκη. Επισήμως, πάντως, δεν είχε κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη ή στη χώρα, όπως έγινε για παράδειγμα προ ημερών στη Γαλλία...

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο πρώτο ημίωρο της επίθεσης, η αστυνομία της Βαυαρίας κάλεσε τον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια ή στους χώρους δουλειάς και να αποφύγει τις μετακινήσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, έσπευσε να αναστείλει τη λειτουργία του μετρό και των προαστιακών συρμών της πόλης, «παγώνοντας» τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας επιβλήθηκαν μέτρα αυξημένης ασφάλειας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η σιγή ιχθύος που τηρούσε δημόσια η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο αρκετές ώρες μετά την επίθεση στο Μόναχο. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αποδίδεται σε κάποια ιδιαίτερη επιχείρηση ή στάση, αλλά μάλλον στο γεγονός πως αρκετά μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μόλις είχαν ξεκινήσει τη θερινή τους άδεια... Ο τελευταίος, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε πτήση προς τις ΗΠΑ, όπου θα έκανε ολιγοήμερες διακοπές και διέκοψε άμεσα το ταξίδι του επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Βερολίνο.

Ο μόνος Γερμανός αξιωματούχος που έκανε δήλωση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ήταν ο Γερμανός Πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, που προέβη σε μήνυμα ψυχραιμίας και ενότητας προς το γερμανικό λαό...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ο πρώτος από τους ξένους ηγέτες που έσπευσε να εκφράσει ανησυχία για τις εξελίξεις στο Μόναχο, συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις γερμανικές αρχές.

Επιπροσθέτως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε να καλέσει τους Βρετανούς να αποφεύγουν τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις στη Γερμανία ή να κινούνται προσεκτικά εάν βρίσκονται ήδη εκεί...

Αργότερα προχτές βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως «όλοι είμαστε μαζί με το Μόναχο».

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης έστειλε στον Γερμανό ομόλογό του και ο Ελληνας Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ