Κυριακή 24 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Το κεφάλαιο παίρνει σκληρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα

Το μακελειό στη Νίκαια (φωτ. από εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων) γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» αντιλαϊκών σχεδιασμών

Copyright 2016 The Associated

Το μακελειό στη Νίκαια (φωτ. από εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων) γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» αντιλαϊκών σχεδιασμών
Μία προς μία οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στη Γαλλία αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα με την οποία το ντόπιο κεφάλαιο κλιμακώνει την προσπάθεια υπεράσπισης των στρατηγικών του συμφερόντων, διασφάλισης της θέσης του σε ένα όλο και πιο ρευστό διεθνές περιβάλλον, με καταλυτική την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε πολλές εστίες.

  • Την Πέμπτη 11 Ιούλη, το νέο μακελειό που σημειώθηκε στη Νίκαια της γαλλικής Ριβιέρας, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», έδωσε την αφορμή για να ανακοινωθεί η τέταρτη κατά σειρά παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» που έχει κηρυχτεί από τον περασμένο Νοέμβρη. Η γαλλική κυβέρνηση έκανε δε έκκληση στην «εθνική ενότητα», ενώ διακήρυξε την ετοιμότητά της να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» του έθνους. Μάλιστα, αυτή τη φορά η παράταση έγινε για ένα εξάμηνο, μετά από επιμονή των «Ρεπουμπλικάνων» του Ν. Σαρκοζί και ενώ όλες οι αστικές δυνάμεις της χώρας διαγκωνίζονται για τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στην πλουτοκρατία, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017.
  • Την Τετάρτη 20 Ιούλη, στην Εθνοσυνέλευση θα ξεκίναγε η τρίτη (και τελευταία) ανάγνωση και συζήτηση του αντεργατικού εκτρώματος «Ελ Κομρί», αλλά η κυβέρνηση προσέφυγε ξανά στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, για να εγκριθεί το «πακέτο» που προσφέρει νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το άρθρο επιτρέπει την προώθηση αποφάσεων μόνο με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και παρακάμπτοντας τη Βουλή. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που η «αριστερή» (κατά πολλούς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς χρησιμοποιεί το αντιδραστικό αυτό άρθρο (άξιο παράδειγμα της ...ποιότητας της αστικής δημοκρατίας). Ο λόγος; Η ανάγκη να προσπεράσει «τριβές» και διαφωνίες και εντός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, και να επιταχύνει την εφαρμογή μέτρων όπως: τη μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων, την επέκταση των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων με ταυτόχρονη αχρήστευση ουσιαστικά των κλαδικών συμβάσεων (όπου διατηρηθούν), τη διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας για να βρίσκουν οι επιχειρηματίες φτηνό εργατικό δυναμικό κ.τ.λ.
  • Η νέα ενίσχυση της συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ ήταν μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο πρώτο κιόλας διάγγελμα Ολάντ μετά το «λουτρό αίματος» στη Νίκαια, πριν ακόμα ξημερώσει η Παρασκευή. Προχτές, 22 Ιούλη, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Γαλλία θα στείλει βαρέα όπλα στις ιρακινές Ενοπλες Δυνάμεις και το Σεπτέμβρη θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Αν και υποστήριξε ότι η Γαλλία δε θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, είναι καθαρό πως η χώρα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο σε φονικές για τους λαούς «κόντρες», όπως δείχνει και η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη, αλλά και η «πρεμούρα» για διευθέτηση του Παλαιστινιακού κ.τ.λ.

Οι αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης είναι ενδεικτικές του πόσο πιο επιθετική γίνεται η αστική τάξη όσο μεγαλώνει η πίεση που δέχεται, βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, στο φόντο και των δυσοίωνων προβλέψεων για την οικονομία, διεθνώς και σε πολλές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, δυναμώνουν κι άλλο στη Γαλλία οι εκκλήσεις για «ενότητα» και «εθνική συστράτευση», επιστρατεύονται όλα τα μέτρα που απαιτεί η στήριξη των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου: και ενίσχυση των εργαλείων καταστολής και σμπαράλιασμα των εργασιακών και άλλων λαϊκών δικαιωμάτων που έχουν μείνει όρθια και βούτηγμα πιο βαθιά στο βάλτο όπου τσακώνονται τα «βουβάλια». Οι εξελίξεις στη Γαλλία προσφέρονται για μελέτη και συμπεράσματα πολύ διδακτικά, που μπορούν να εξοπλίσουν σημαντικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα, σε μια περίοδο που μεγαλώνει διαρκώς η ανάγκη για ολόπλευρη ετοιμότητα και θωράκισή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο(2016-07-21 00:00:00.0)
Νέα επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση(2016-06-23 00:00:00.0)
Επιστρατεύει ξανά αντιδραστικό άρθρο για να επιβάλει το αντεργατικό έκτρωμα(2016-05-11 00:00:00.0)
Οι παριζιάνικες «πλατείες» και ο ...Βαρουφάκης(2016-04-20 00:00:00.0)
Στην Καμπούλ ο Ολάντ για ...μπίζνες(2012-05-26 00:00:00.0)
Στην Καμπούλ ο Ολάντ για ...μπίζνες(2012-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ