Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο

...και νέα προσφυγή στο αντιδραστικό άρθρο του συντάγματος για να περάσει το έκτρωμα «Ελ Κομρί»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την ετοιμότητα της γαλλικής πλουτοκρατίας να επιστρατεύσει όλα τα μέσα για την υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων επιβεβαιώνουν οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης Βαλς - Ολάντ.

Αργά προχτές τη νύχτα, μετά από μια πολύωρη αντιπαράθεση για το πώς θα δυναμώσει ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας», η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όχι απλά για τρεις, όπως ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά τελικά για έξι μήνες, με 489 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 4 αποχές.

Είναι η τέταρτη παράταση από τον περασμένο Νοέμβρη, που διατηρεί σε ισχύ μια σειρά περιορισμούς κατά συγκεντρώσεων και άλλων κινητοποιήσεων, ενισχύει τις αρμοδιότητες των δικαστικών και αστυνομικών αρχών κ.τ.λ.

Ενισχύοντας απροκάλυπτα το κλίμα τρομοϋστερίας που απλώνεται ξανά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Βαλς είπε ότι «θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις και θα υπάρξουν κι άλλοι αθώοι νεκροί», ενώ αναδεικνύοντας τον κυνισμό με τον οποίο τα αστικά επιτελεία αξιοποιούν μακελειά όπως αυτό της Νίκαιας, επανέλαβε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την απειλή», αφού προηγουμένως είχε σημειώσει πως «δεν πρέπει να συμβιβαστούμε».

Επίσης, χτες, κατά τη νέα ανάγνωση του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί» στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως καταφεύγει και πάλι στο αντιδραστικό άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς έγκριση της Βουλής και απλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου. Είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο που η κυβέρνηση αξιοποιεί το συγκεκριμένο άρθρο, προσπαθώντας να επιταχύνει την υλοποίηση νέων αναδιαρθρώσεων υπέρ της «ανταγωνιστικότητας» των γαλλικών μονοπωλίων.

Ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των «Ρεπουμπλικάνων», των οποίων ο Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε σε προχτεσινή συνέντευξη: «Είμαστε η Γαλλία και η Γαλλία δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά της να δολοφονούνται έτσι. Είμαστε μια μεγάλη δημοκρατία και μια μεγάλη δημοκρατία δεν πρέπει να είναι αδύναμη». Ο ίδιος, σε χτεσινή του ανακοίνωση για το θάνατο των τριών Γάλλων στρατιωτών στη Λιβύη, επέλεξε να μνημονεύσει τους στρατιώτες που «σε εθνικό έδαφος ή το εξωτερικό, διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατέψουν τη Γαλλία και τους Γάλλους».

Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες και ειδικά μετά το «λουτρό αίματος» στη Νίκαια, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη έντασης της στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή, με τον υπουργό Αμυνας, Υβ Λε Ντριάν, να διαφημίζει σε προχτεσινές του δηλώσεις τους καθημερινούς βομβαρδισμούς που κάνει πλέον η χώρα σε Συρία - Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ