Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΑΘΕΣΤΩΣ «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»
Παράταση για τουλάχιστον ένα τρίμηνο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο πλαίσιο της ανάγκης «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε χτες πως «ευθύνη μου και αυτή του κοινοβουλίου είναι να παρατείνουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες», δηλώνοντας ωστόσο «ανοικτός στο ενδεχόμενο να παραταθεί για τρεις μήνες επιπλέον». Τα σχέδια παράτασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον ένα τρίμηνο προχωρούν λίγες μέρες μετά το πολύνεκρο μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας και την επομένη της ανάληψης της ευθύνης από το «Ισλαμικό Κράτος».

Μπροστάρηδες για την παράταση είναι οι Ρεπουμπλικάνοι του Ν. Σαρκοζί, που ήδη κατέθεσαν σχετικό αίτημα στο Κοινοβούλιο, ενώ το «πράσινο φως» έδωσαν ήδη τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερουσία απέρριψε χτες τη μορφή που έχει πάρει το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά (γνωστό ως νόμος «Ελ Κομρί»), με την πλειοψηφία του σώματος (όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι) να «γκρινιάζει» πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η εθνοσυνέλευση εισάκουσαν τις επισημάνσεις της, που φυσικά αφορούν την υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γενικά, το τελικό περιεχόμενο του «Ελ Κομρί» αποτελεί πεδίο σφοδρών παζαριών, ενδεικτικά είναι και τα παράπονα που έχει εκφράσει η Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι «ανεπαρκές». Πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ, δήλωσε ότι «αν είναι απαραίτητο», η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ξανά το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, με το οποίο αρκεί η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ