Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
HΠA
Ανησυχία επιτελείων για τη «σχετική απώλεια του ηγετικού ρόλου τους»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αυξημένο κίνδυνο και άλλων διεθνών συγκρούσεων, μεγαλύτερη υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» αλλά και «τη σχετική απώλεια του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ σε ένα δύσκολο και δυσοίωνο μέλλον» προβλέπουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εν όψει της ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του στις 20 του μήνα.

Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών» (ΝΙC, ερευνητικό ίδρυμα που υπάγεται στο Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, το οποίο συντονίζει το έργο των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και συντάσσει μία έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια) σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική, οι τεχνολογικές αλλαγές και η σχετική απώλεια του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ «προμηνύουν ένα δύσκολο και δυσοίωνο μέλλον», προβλέποντας ότι η επόμενη πενταετία θα χαρακτηριστεί από όξυνση των εντάσεων εντός και μεταξύ χωρών. Ανεξάρτητα από σκοπιμότητες, πρόκειται για μια απεικόνιση των εξελίξεων και ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπου οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη θέση στρατιωτικοοικονομικά αλλά αναδύονται και νέες καπιταλιστικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία.

Στην έκθεση επίσης σημειώνεται: «Ευτυχώς ή δυστυχώς το παγκόσμιο τοπίο που διαφαίνεται φέρνει στο τέλος της την εποχή της αμερικανικής κυριαρχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». Εκτιμάται επίσης ότι το λεγόμενο «φιλελεύθερο μοντέλο» στο δυτικό κόσμο «κινδυνεύει από τον λαϊκισμό» και ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις των πολιτών στις κυβερνήσεις τους για ασφάλεια και ευημερία, αλλά θα είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν με δεδομένα «στάσιμα εισοδήματα, δυσπιστία, πόλωση και μια σειρά προκλήσεων».

Παράλληλα, ο απερχόμενος διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, δήλωσε ότι η αποτυχία του νεοεκλεγέντος Προέδρου να εκτιμήσει την αξία και τη σπουδαιότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θέτει τις ΗΠΑ σε «μεγάλο κίνδυνο». «Οποιος Πρόεδρος ή όποια κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει αυτό, θέτει την εθνική ασφάλεια της χώρας σε μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Επιπροσθέτως ο Ντέβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτίμησε ότι ο Τραμπ θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ, ανεβάζοντάς την από ένα «μέτριο status quo», ενώ διέβλεψε μετακίνηση «από το δόγμα στον πραγματισμό». Προέβλεψε, τέλος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2018 θα είναι υπερδιπλάσιος του 1,5% που εκτιμάται για το 2016.

Με φόντο αυτές τις προβλέψεις - «προειδοποιήσεις», η Γερουσία ξεκίνησε τις ακροάσεις των πρώτων μελών της νέας κυβέρνησης, αρχίζοντας από τον 70χρονο συντηρητικό Γερουσιαστή από την Αλαμπάμα, Τζεφ Σέσσιονς, που προορίζεται για τη θέση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Σέσσιονς, που στο παρελθόν είχε εκφράσει ρατσιστικές απόψεις, είπε πως είναι ανοικτός στη διατήρηση του κολαστηρίου στο Γκουαντάναμο και αναγνώρισε τις «αδιάκοπες και συστηματικές διακρίσεις» σε βάρος των Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων. Αργότερα είχε προγραμματιστεί η ακρόαση του 66χρονου ε.α. στρατηγού Τζον Κέλι, που προορίζεται για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Χτες, πάντως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λούις Βιντεγκαράι, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί η χώρα του να πληρώσει το κόστος ανέγερσης τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ (όπως έχει απειλήσει ο Τραμπ), ενώ ξεκαθάρισε πως επιθυμεί «το συντομότερο δυνατόν» επαναδιαπραγμάτευση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου «NAFTA».

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία Ομπάμα

Σήμερα τα ξημερώματα, γύρω στις 5.00 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Σικάγο μπροστά σε πλήθος 14.000 ατόμων.

Πληροφορίες συνεργατών του ανέφεραν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος (ο 10ος κατά σειρά ηγέτης των ΗΠΑ που επιλέγει να εκφωνήσει αποχαιρετιστήρια ομιλία) θα κάνει έναν απολογισμό «έργου» και θα στείλει μηνύματα για τη στάση του στο μέλλον, βεβαίως σε σχέση και με τα συμφέροντα που τον στήριξαν όταν εμφανιζόταν ως το «νέο» πριν από 8 χρόνια.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org