Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Για σχέσεις με Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ

Τις αντιφατικές σχέσεις και τα παζάρια που αναπτύσσονται μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Παίζοντας και το χαρτί της στήριξης που μπορεί να παράσχει η ελληνική αστική τάξη ως μέλος, ήδη, της ΕΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε για την Τουρκία: «Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Αν η Τουρκία θα έχει ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς και την ΕΕ, αλλά εξαρτάται από τις δικές της επιλογές». «Η Ελλάδα είναι υπέρ μίας ευρωπαϊκής και πιο δημοκρατικής Τουρκίας», πρόσθεσε εμφανιζόμενος αντίθετος στην αυστριακή πρόταση, που κατατέθηκε πρόσφατα, περί «παγώματος» των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Για την Αλβανία, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένταξή της στην ΕΕ, εφόσον τηρήσει τα κριτήρια που ίσχυσαν για όλα τα κράτη - μέλη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ξαναπαίζοντας το ευρωενωσιακό χαρτί της Αθήνας, «έχει κάθε καλή διάθεση και όποτε της ζητηθεί θα ανταποκριθεί, προκειμένου να βοηθήσει την Αλβανία στην προσπάθεια εκπλήρωσης αυτών των απαιτήσεων». Ερωτηθείς, εξάλλου, αν ανοίγει ξανά ο διάλογος προς επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν με τη γείτονα, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον γγ του ΥΠΕΞ.

Τέλος, για την ΠΓΔΜ, ζήτησε να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Υπενθύμισε ότι το ονοματολογικό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η περιλάλητη Ενδιάμεση Συμφωνία έγινε προκειμένου να δοθεί χρόνος για προτάσεις στο ονοματολογικό. «Εμείς έχουμε διατυπώσει σκέψεις για το θέμα και περιμένουμε να ακούσουμε και την άλλη πλευρά», σημείωσε. Επίσης, ζήτησε «να μην υπάρχουν αλυτρωτισμοί», «να εξουδετερωθεί ο αλυτρωτισμός, όπως γενικά και ο εθνικισμός, ο οποίος είναι σε έξαρση σε ορισμένες πλευρές των Βαλκανίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνοι ρόλοι(2018-05-15 00:00:00.0)
Ανεβάζει ταχύτητες για διευθετήσεις(2018-03-30 00:00:00.0)
Στα Σκόπια ο Ελληνας ΥΠΕΞ(2018-03-22 00:00:00.0)
Στο Νταβός με παροτρύνσεις περί «ευκαιρίας»(2018-01-23 00:00:00.0)
Διεργασίες για το όνομα με φόντο ΝΑΤΟ και ΕΕ(2017-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ