Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σταθερά ενταγμένες στις επιχειρήσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Αεροσκάφος τύπου «Erieye EMB-145H AEW&C» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μέρος το προηγούμενο διάστημα στην επιχείρηση «Sophia» της ΕΕ, στην κεντρική Μεσόγειο
Αεροσκάφος τύπου «Erieye EMB-145H AEW&C» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μέρος το προηγούμενο διάστημα στην επιχείρηση «Sophia» της ΕΕ, στην κεντρική Μεσόγειο
Ενα αεροσκάφος «Erieye EMB-145 AEW&C» ήταν η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης, και της ντόπιας αστικής τάξης γενικότερα, στην πρώτη φάση της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Sophia», για επιτήρηση της Κεντρικής Μεσογείου, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική γενικότερα.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι μια εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου, με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων. Ανάμεσα στις αποστολές που μπορεί να εκτελέσει, είναι: Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας. Ανταλλαγή πληροφοριών με Μονάδες Αεράμυνας και Πολεμικού Ναυτικού. Υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων. Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών. Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Εχει 7 άτομα πλήρωμα (2 χειριστές συν 5 επιχειρησιακό πλήρωμα).

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ, στην παρούσα φάση, στο πλαίσιο της «Sophia», έχουν αναπτυχθεί στην Κεντρική Μεσόγειο πολεμικά πλοία από Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, περιπολούν επίσης εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) από Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία.

Θυμίζουμε, η «Sophia» διασυνδέεται, κατόπιν αποφάσεων που πάρθηκαν σε επίπεδο ηγεσιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, «Sea Guardian», η οποία ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, με αναπόσπαστο κομμάτι της την ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, έτσι ώστε ο ευρωατλαντικός άξονας να ελέγχει με παραπέρα συγκέντρωση πολεμικών μέσων όλο τον, κρίσιμο γεωστρατηγικά, δίαυλο της Μεσογείου, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση της «Sea Guardian», το Νοέμβρη, είχε διατεθεί από ελληνικής πλευράς και το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι αναπτυγμένες επί του «πεδίου», σε θάλασσα και αέρα, μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό το γεγονός της εμπλοκής τους, δεδομένης της απόφασης της ελληνικής αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταλεί, π.χ. από το στρατηγείο της Νάπολης, σήμα να ελεγχθεί ένα «ύποπτο μέσο» που κινείται στη Μεσόγειο, και μονάδα του στόλου ή της Πολεμικής Αεροπορίας να ξεκινήσει από τη βάση της για να εκτελέσει την εντολή.

Επιπλέον, στα στρατηγεία ΝΑΤΟ και ΕΕ που συντονίζουν τις επιχειρήσεις «Sea Guardian» και «Sophia», είναι αποσπασμένα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, άλλος ένας τρόπος «παράστασης σημαίας», την οποία επιδιώκει η ντόπια αστική τάξη προς απόδειξη της συμμόρφωσής της στα ευρωατλαντικά κελεύσματα και των υπηρεσιών που σπεύδει να παράσχει προς υλοποίησή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» και «Μαχητής» επιχειρούν ενταγμένα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που έχει παραταχθεί στο Αιγαίο, πάνω στη ρότα των ρωσικών πολεμικών πλοίων, από τα Δαρδανέλια προς Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ