Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ενισχύει την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η αναθεώρηση του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύει την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Ο ήδη βαθιά αντιδραστικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται αντιδραστικότερος με τη συνολική αναθεώρησή του, που ψηφίστηκε από το συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος, σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων, συντηρητικών - μεταρρυθμιστών. Η αναθεώρηση ενισχύει τη δομή και το μηχανισμό για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων. Επιδιώκει να διευκολύνει τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου και τις αστικής διαχείρισης, μέσα από τις κοινοβουλευτικές πολιτικές ομάδες και τα άλλα όργανα της ΕΕ, στις αντιλαϊκές κινήσεις και συμβιβασμούς τους "πίσω από κλειστές πόρτες", για να αποφεύγουν λαϊκές αντιδράσεις, σε συνθήκες όξυνσης των μονοπωλιακών ανταγωνισμών.

Εχει σαν στόχο τον ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο της σύνθεσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τον περιορισμό στο δικαίωμα λόγου και τη δυνατότητα παρέμβασης των ευρωβουλευτών. Περιορίζει ακόμη πιο ασφυκτικά τα εναπομείναντα δικαιώματα των ευρωβουλευτών (π.χ. περιορισμός Ερωτήσεων, προφορικών αιτιολογήσεων ψήφου, κατάργηση δυνατότητας συζήτησης αναπάντητης Ερώτησης στην Ολομέλεια κ.λπ.).

Συνολικά, ο νέος κανονισμός, σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση από τον προηγούμενο, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των πολιτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα και όσων μέσα στα πλαίσιά του εξαπατούν τους λαούς με ψευδαισθήσεις φιλολαϊκής δήθεν διαχείρισής του, επιχειρώντας να φιμώσουν σε κάθε περίπτωση τη φωνή και την παρέμβαση των κομμουνιστών, που αποκαλύπτουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και καλούν στην ανατροπή της.

Διάφορες προτάσεις που εμφανίζονται με το μανδύα της "διαφάνειας", όπως η δημοσιοποίηση των συναντήσεων των ευρωβουλευτών με τα λόμπι κ.ά., είτε ενσωματώθηκαν τελικά είτε όχι στην αναθεώρηση του Κανονισμού, δεν εμποδίζουν τη δυνατότητα των επιχειρηματικών ομίλων να παρεμβαίνουν άμεσα στη νομοθετική διαδικασία μέσα από πολύμορφα δίκτυα, λόμπι κ.λπ. Αντίθετα τα νομιμοποιούν, δίνοντας "θεσμικό" ρόλο και χαρακτήρα στην, ούτως ή άλλως, παρέμβαση των μονοπωλίων για την υπαγόρευση των συμφερόντων τους.

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως κάθε αστικό Κοινοβούλιο, από τη φύση του είναι αντίπαλος των λαϊκών συμφερόντων και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Κανονισμός Λειτουργίας του. Αυτή είναι η "κοινοβουλευτική δημοκρατία" του κεφαλαίου που διαφημίζει η αστική τάξη και οι κάθε είδους πολιτικοί εκπρόσωποί της. Αυτή είναι η ΕΕ, μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου, κι η αντιλαϊκή αποστολή της. Η εργατική τάξη, ο λαός μπορούν με την πάλη τους να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, αμφισβητώντας την κυριαρχία των μονοπωλίων και διεκδικώντας την οικονομική και πολιτική εξουσία που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ