Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12617

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με αισιοδοξία και αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στη νέα χρονιά

Στο δρόμο της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος


ΣΕΛ.  7
Ετοιμάζουν ΝΑΤΟικό συνέδριο στη Σούδα της Κρήτης

Στο επίκεντρο οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο και η ενίσχυση της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ


ΣΕΛ.  4

Με φοροληστεία του λαού φτιάχνονται τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τα άμεσα και έμμεσα χαράτσια τη χρονιά που έρχεται, ενώ το κεφάλαιο απολαμβάνει «κίνητρα» και «διευκολύνσεις» στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης

  • Νέα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται από την 1η Γενάρη 2017 σε συνέχεια των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ επεκτείνονται για το κεφάλαιο οι κάθε είδους «διευκολύνσεις» και απαλλαγές.
  • Το 2017 προβλέπεται διπλασιασμός του ύψους των αντιλαϊκών μέτρων σε σχέση με το 2016, με την παραπέρα αύξηση των φόρων και των άλλων χαρατσιών σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ταυτόχρονα με το νέο μπαράζ δραστικών περικοπών στα κονδύλια για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών (συντάξεις, Πρόνοια κ.ά.).
  • Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 «κλείνει» με την προτελευταία δόση για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ (700 εκατ. ευρώ) και με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (1,1 δισ. ευρώ).
  • Τη φοροαφαίμαξη του λαού επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη, όπου το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

ΣΕΛ.  3,    11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαρκής και όχι εφάπαξ η επίθεση

Σε ένα άθλιο εμπόριο προσδοκιών και ελπίδας, «στημένο» πάνω στο χαμήλωμα των απαιτήσεων που η ίδια προηγουμένως καλλιέργησε, επιδίδεται η κυβέρνηση, με αφορμή την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα έχει ήδη λεηλατήσει και συνεχίζει να το πράττει, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ετσι, μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλο το τελευταίο διάστημα, αφενός διαβεβαιώνουν το κεφάλαιο και το κουαρτέτο ότι η παροχή ήταν εφάπαξ, στο όνομα διατήρησης της πολυπόθητης για το κεφάλαιο «κοινωνικής συνοχής», αφετέρου όμως κλείνουν πονηρά το μάτι στους χαμηλοσυνταξιούχους, υποστηρίζοντας πως αν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, το βοήθημα θα δοθεί ξανά του χρόνου...

Στόχος τους είναι να εξασθενίσουν τα αντανακλαστικά του λαού και να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στα όσα αντιλαϊκά προϋποθέτει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Εμμέσως, δηλαδή, ισχυρίζονται δίχως τσίπα ότι ο δρόμος για την ανακούφιση του λαού είναι ο ίδιος που τον γονατίζει, για να ορθοποδήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, στο οποίο προσφέρονται αφειδώς προνόμια, κίνητρα, χρήμα.

Απέναντι σ' αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με μισθούς, φιλοδωρήματα και τσακισμένα δικαιώματα, έχει αξία να κρίνουν με βάση την πείρα τους και τα πραγματικά δεδομένα. Κι αυτά είναι αποστομωτικά για την κυβερνητική προπαγάνδα που υπόσχεται εφάπαξ βοηθήματα για να κρύψει τη μονιμοποίηση της λεηλασίας στο λαϊκό εισόδημα.

Μια ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό που κλιμακώνει τη φοροληστεία και πετσοκόβει παραπέρα τις ήδη ισχνές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Μια ακόμα στο περιεχόμενο των όσων διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για να κλείσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» και να ανοίξει προσβάσεις για το εγχώριο κεφάλαιο σε φτηνότερο και περισσότερο χρήμα, πείθει και τον πλέον καχύποπτο ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι διαρκείας και όχι εφάπαξ.

Επιπλέον, μπροστά είναι οι σαρωτικές ανατροπές στα όσα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, που έχουν ήδη νομοθετηθεί και αρχίζουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2017 και αφορούν σε νέες μειώσεις συντάξεων, σε αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε συνολική επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης.

Η πραγματικότητα για το λαό διαμορφώνεται απ' όλα αυτά, απ' τις διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος που δίνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των «θεσμών», απ' την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη» σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους και μάλιστα στοχευμένα και κατά προτεραιότητα στις πηγές από τις οποίες προήλθαν οι «αποκλίσεις», δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους!

Διαμορφώνεται απ' την αβεβαιότητα και τους οξυμένους ανταγωνισμούς καπιταλιστικών κρατών για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης και θα ενισχυθεί έναντι του άλλου, που είναι τόσοι και τέτοιοι, ώστε ο λαός να μην ξέρει πού θα ξεσπάσουν και τι θα του ξημερώσει αύριο.

Ολα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρύψει πίσω απ' τις κραυγές και τους κομπασμούς για το εφάπαξ βοήθημα, που όσο πάει γίνεται και πιο φανερό ότι δεν αποσκοπούσε παρά στο να εξαγοράσει την ανοχή του λαού στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, να θολώσει το κριτήριό του.

Να μην πέσει ο λαός στην παγίδα που του στήνουν, να μη συμβιβαστεί με τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και του μικρότερου κακού, που τον οδηγεί από απώλεια σε απώλεια. Να μετατρέψει τους αγώνες της χρονιάς που έρχεται σε εφαλτήριο ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, πάλης για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


AP

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η κυβέρνηση μετατρέπει τα νησιά σε χώρο μόνιμου εγκλωβισμού
  • Η πολιτική που διαμορφώνει συνθήκες εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, επιβεβαιώθηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής περί δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης - «φυλακών» στα νησιά.
  • Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ: «Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να γίνει επειγόντως είναι ο απεγκλωβισμός των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και η μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Να μη δημιουργηθούν κέντρα κράτησης - "φυλακές" στα νησιά του Αιγαίου και να κλείσουν τα "hot spots". Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής υποδοχής και καταγραφής με την ευθύνη του κράτους».
  • Δυναμώνει η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες από σωματεία και φορείς του κινήματος.

ΣΕΛ.  15


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μπαράζ επαφών και διεργασίες πριν από τη Γενεύη

ΣΕΛ.  5
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνίες για «γενική εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις

ΣΕΛ.  17
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΝΙΔΙ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα

ΣΕΛ.  9
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα παιδιά

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου


ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org