Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα τα βρει μπροστά της

Δεν περνάει μέρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να μην πετάει και ένα νούμερο σχετικά με τους αγρότες, άλλοτε για να τους δυσφημίσει (π.χ. το 95% δεν πληρώνει φόρο), άλλοτε για να τους καθησυχάσει (π.χ. 40 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν για αποζημιώσεις από ζημιές), άλλοτε για να τους δημιουργήσει προσδοκίες ότι στο νέο «παραγωγικό μοντέλο» έχουν θέση όλοι, μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι τα απανωτά προπαγανδιστικά «χτυπήματα» του υπουργείου γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία στην επαρχία προετοιμάζεται νέος κύκλος κινητοποιήσεων από τη μικρομεσαία αγροτιά, που ζει μια καθημερινότητα εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν που περιγράφει με συνεντεύξεις στα κανάλια και διαρροές στις εφημερίδες ο αρμόδιος υπουργός. Για παράδειγμα, το σύνολο σχεδόν των αγροτών, παρά το αφορολόγητο που κέρδισαν με τους περσινούς αγώνες τους, θα καταβάλει φόρο επειδή φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ και το κράτος αφήνουν χωρίς αποζημίωση χιλιάδες παραγωγούς που οι ζημιές τους δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό του Οργανισμού, παρά τις γαλαντόμες εισφορές των αγροτών, ενώ το νέο «παραγωγικό μοντέλο» της κυβέρνησης είναι φανερό ότι προορίζεται για τους αγροτοκαπιταλιστές και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Επομένως, φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά και να αποθαρρύνει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι τις λογιστικές αλχημείες και τα προπαγανδιστικά της τερτίπια θα τα βρει σύντομα μπροστά της.

Προτιμάει τους καλοπληρωτές...

Είσαι συνεπής και καλοπληρωτής ή πληρώνεις «μπροστά»; Ο,τι κι αν ισχύει από τα δύο, πρέπει να επιβραβεύεται, σύμφωνα με τη χτεσινή «Αυγή» και, όταν αναφέρεται σε «πληρωτές», εννοεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη μιας σειράς κοινωνικών αναγκών (συγκοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.λπ.). Μάλιστα, ο αρθρογράφος που ασχολείται με το θέμα προτιμά να επιβραβεύονται οι «συνεπείς» καλοπληρωτές (αυτοί που δεν συσσωρεύουν χρέη), αντί αυτών που καταφέρνουν να προπληρώνουν επειδή έχουν «κομπόδεμα». Παρουσιάζει μάλιστα - αυτοσαρκαζόμενος - τις ρυθμίσεις επιβράβευσης των συνεπών πληρωτών ως «αριστερή ιδεοληψία» που δήθεν κατακρίνεται από τη ΝΔ. Τι κι αν οι εργαζόμενοι, μόλις πληρώνονται (όσοι πληρώνονται στην ώρα τους), βλέπουν το μισθό τους να εξανεμίζεται τις πρώτες μέρες; Τι κι αν οι περισσότεροι συνταξιούχοι βλέπουν τη σύνταξη να κάνει φτερά σε λογαριασμούς και φάρμακα και σφίγγουν διαρκώς το «ζωνάρι», διαλέγοντας ποιες υποχρεώσεις θα καλύψουν κάθε μήνα και ποιες θα αφήσουν πίσω; Τι κι αν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες απλήρωτοι ζουν με χαρτζιλίκι και δανεικά από συγγενείς και φίλους για να καλύψουν τρύπες; Κοινωνική πολιτική, σύμφωνα με την «Αυγή», είναι να επιβραβεύονται όσοι ξεφορτώνονται στο τσάκα - τσάκα το πενιχρό εισόδημά τους για να βγαίνουν τα «πλεονάσματα»...

«Αναλύσεις» σε ύποπτους καιρούς

Πριν από μερικές μέρες, σε έγκριτη εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος, διαβάσαμε ότι ένα από τα πιθανά σενάρια πρόκλησης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το να αξιοποιήσει η Τουρκία το Προσφυγικό με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα να «κατευθύνει» την αποβίβαση μεταναστών σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου που κατατάσσει στις «γκρίζες ζώνες» και να διεκδικήσει από την Ελλάδα την πρωτοκαθεδρία στην έρευνα και διάσωση. Χτες, σε άλλη εφημερίδα, εξίσου γνωστού συγκροτήματος, διαβάσαμε ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα δημιουργηθεί ελληνοτουρκικό επεισόδιο, αλλά η ψύχραιμη διαχείρισή του από την κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση. Και σ' αυτήν την ανάλυση «φωτογραφιζόταν» η περιοχή του Αιγαίου. Τα σημειώνουμε όλα αυτά σαν μια ένδειξη των όσων γράφονται, λέγονται και διοχετεύονται από τα διάφορα επιτελεία, καθώς ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στην ευρύτερη περιοχή μας, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με το Κυπριακό στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και με το θέμα της «αξιολόγησης» σε εξέλιξη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη σκοπιμότητα τέτοιων αναλύσεων είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός χρειάζεται να σταθμίσει με ταξική ματιά τις εξελίξεις και ανάλογα να διαμορφώσει τη στάση του, ξεχωρίζοντας τα δικά του συμφέροντα απ' αυτά της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που είναι χωμένοι ως τα μπούνια στο ιμπεριαλιστικό πάρε - δώσε στην περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας γενικευμένης εμπλοκής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org