Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα Σκόπια ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Στα Σκόπια καταφτάνει σήμερα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας για το ονοματολογικό, που θα ανοίξει το δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ.

Στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της χώρας, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Επίσης, στις 30 Μάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Στο ενδιάμεσο, η Αθήνα φέρεται να έχει υποβάλει ήδη ένα σχέδιο διεθνούς συμφωνίας στα Σκόπια για την επίτευξη συμφωνίας και τα Σκόπια να έχουν απαντήσει με δικό τους έγγραφο.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν χτες το βράδυ έλεγαν ότι οι δυο πλευρές συμφωνούν στο όνομα «Γκόρνα Ματσεντόνια» αμετάφραστο («Ανω Μακεδονία»), αλλά παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα των συνταγματικών αλλαγών, ώστε να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά στοιχεία από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, και το τι ταυτότητα θα δηλώνουν οι κάτοικοί της.

Στο ενδιάμεσο, χτες, το αμερικανικό ΥΠΕΞ, με δήλωσή του προς το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, επανέλαβε ότι στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και κάλεσε το σκοπιανό Κοινοβούλιο να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» (σε «κράτος δικαίου, τομείς ασφάλειας και άμυνας κ.λπ.), ώστε να «κουμπώσει» η ΠΓΔΜ στα ευρωατλαντικά «στάνταρ λειτουργίας».

Προηγήθηκε δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια, μια δήλωση που ήρθε μετά από συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο και του πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Ρωσία Γκότσε Καραϊάνοφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας στα παραπάνω, είπε ότι η ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι «στρατηγική προτεραιότητά» της από το 1993, όπως τονίστηκε από τότε σε διακήρυξη της σκοπιανής Βουλής, ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν θα εμποδίσει τη «συνεργασία» με τη Ρωσία σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, συνεργασία που, όπως πρόσθεσε, είναι επίσης «στρατηγικός στόχος» της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ