Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟ ΤΟΜΕ - ΠΡΙΝΣΙΠΕ
Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν

ΣΑΟ ΤΟΜΕ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ανερχόμενη γεωπολιτική και οικονομική ισχύς της Κίνας περιορίζει, όσο περνούν τα χρόνια, τον αριθμό των χωρών που είχαν επιλέξει, στο παρελθόν, ρήξη με το Πεκίνο και σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν. Χτες, ήρθε η σειρά της μικρότερης αφρικανικής νησιωτικής χώρας, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Το γεγονός προκάλεσε ικανοποίηση στο Πεκίνο και οργή στην Ταϊπέι, που χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς υστερόβουλη την απόφαση της αφρικανικής χώρας να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις που είχαν συναφθεί από το 1997, μετά την άρνηση των ταϊβανέζικων αρχών να της προσφέρουν «αστρονομική οικονομική βοήθεια» με προνομιακούς όρους. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη, χαιρέτισε την απόφαση του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, αποφεύγοντας ωστόσο να ανακοινώσει εάν και πότε θα επιτευχθεί συμφωνία για σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσανγίνγκ σημείωσε ότι η Κίνα εκτιμά τις «σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με άλλες χώρες στη βάση της πολιτικής της μίας Κίνας».

Συνολικά 21 χώρες διεθνώς έχουν επιλέξει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν, μέσα σε αυτές και 2 μόλις αφρικανικές χώρες (Σουαζιλάνδη και Μπουρκίνα Φάσο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ