Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι βαθύτερο υπάρχει

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κριτική που περιέχεται στην έκθεση των «θεσμών» προς το Euro Working Group αναφορικά με τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκεί διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους «θεσμούς» για τις προθέσεις της να μοιράσει την υπεραπόδοση από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά εκκρεμούσε η τελική συνεννόηση. Γράφεται ακόμα ότι οι «θεσμοί» θα πρότειναν τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δαπάνες, όπως η έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, ή ακόμα η δημιουργία «αποθεματικού ασφαλείας». Τέλος, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ότι με τις ψευτοπαροχές δημιουργούνται προσδοκίες στους συνταξιούχους (!) για νέα αντισταθμιστικά μέτρα απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.

Είναι φανερό από τα παραπάνω και επιβεβαιώθηκε χτες και από τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου ότι καμιά ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους «θεσμούς» για τις «παροχές» της, μιας και αυτές βρίσκονται εντός του μνημονιακού πλαισίου, όπως διαβεβαίωνε εξαρχής η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη την πολιτική χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού. Κι επειδή σίγουρα η φασαρία των προηγούμενων ημερών δεν προήλθε από «παρεξήγηση», όπως έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών, κάτι βαθύτερο κρύβεται πίσω από τις κόντρες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κυρίως ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, με αφορμή τις ψευτοπαροχές της κυβέρνησης...

«Ξεφωνημένη» σοσιαλδημοκρατία...

Εως και τη σάπια γερμανική σοσιαλδημοκρατία, που έπνιξε στο αίμα τη σοσιαλιστική επανάσταση στη Γερμανία το 1918, δολοφόνησε την Λούξεμπουργκ και τον Λίμπκνεχτ, κανάκεψε τα «Φράικορπς» και τα υπόλοιπα παραστρατιωτικά σώματα, υπηρετώντας με συνέπεια τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του καπιταλιστικού συστήματος, μέσα απ' τα σπλάχνα του οποίου γεννήθηκε ο ναζισμός, θυμήθηκε ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξαναζεστάνει τη σούπα της συμμαχίας και του «ξεπλύματος» της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τι έγραψε με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο του ΚΕΑ, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των συμμαχιών με την «ξεφωνημένη» σοσιαλδημοκρατία; Οτι «η σημερινή Αριστερά της Γερμανίας δεν ξεχνά ότι η ακραία αντιπαλότητα κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών, στη διάρκεια του μεσοπολέμου, διευκόλυνε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την επικράτηση του εθνικοσοσιαλισμού»!

... «ξεφωνημένη» λαθροχειρία

Λαθροχειρία ολκής, δηλαδή, με στόχο όχι απλά να σβηστούν τα ιστορικά διδάγματα, αλλά με «μπαμπούλα» τη μια από τις εκδοχές της αστικής διαχείρισης, να στρατευτούν οι λαοί στην άλλη εκδοχή της αστικής πολιτικής. Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν απλά εξοργιστική η προσπάθεια της νέας σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλύνει» τη βρώμικη και φθαρμένη από τα αντιλαϊκά μέτρα ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, προκειμένου να διαμορφώσει μια «αξιόπιστη εναλλακτική» για τη διαχείριση των ζητημάτων του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, που τίποτα δεν εμποδίζει και το ένα πίσω απ' το άλλο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας να κάνουν «επιθέσεις φιλίας» στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής...

Οι εκβιασμοί δεν έχουν τέλος

Η είδηση από τους «σκληρούς του Γιούρογκρουπ», τους «ανθρώπους του Σόιμπλε» κ.λπ. που κυκλοφόρησε χτες περί «κόφτη» στις συντάξεις, εάν δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016, με αφορμή και το βοήθημα - ψίχουλο στους συνταξιούχους, είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, με τη σταθερή αρωγή της κυβέρνησης, εκβιάζουν ωμά το λαό. Και το λέμε αυτό γιατί το συγκεκριμένο έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, τι λέει η είδηση; Οτι εάν δεν προχωρήσουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί να περάσουν το 2017 και που περιλαμβάνουν φορολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά κ.τ.λ., εάν δηλαδή ο λαός δεν δείξει ανοχή σε αυτά, τότε θα υπάρξουν κι άλλα. Να λοιπόν πώς τρομοκρατούν το λαό, πώς καλλιεργούν συνείδηση «ανοχής» και «αποδοχής» της αντιλαϊκής πολιτικής, με τον μπαμπούλα του «κόφτη», που σημειωτέον τον έχει αποδεχτεί και τον έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κι επειδή αυτή η ιστορία τελειωμό δεν έχει, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αναλογιστούν ότι εάν δεν αποφασίσουν οργανωμένα να δώσουν ένα τέλος, τόσο θα εντείνονται οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία και βέβαια τα μέτρα που τους οδηγούν στην εξαθλίωση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας. Η υπόθεση Ντρέιφους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας στη Γαλλία, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα σε πολιτική κρίση. Τελικά, το 1899 ο Ντρέιφους πήρε χάρη και το 1906 αποκαταστάθηκε πλήρως.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας (επανάσταση του 1905).

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τον εκτέλεσε το αστικό μετεμφυλιοπολεμικό κράτος. Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι και οπλισμένος με τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του λαϊκού αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ, βάδισε αλύγιστος το δρόμο της υπέρτατης θυσίας: «Η ζωή μου», τόνισε ο ίδιος, «συνδέεται με την Ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22 - 29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1930 Διακόσιοι ανάπηροι και χήρες πολέμου διαδηλώνουν στο Πτι Παλαί στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση του δώρου εορτών. Η αστυνομία φράζει τον δρόμο τους και ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν.

1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «Ψωμί», «Συσσίτια», «Κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Τελικά, θα γίνουν δεκτά μια σειρά από αιτήματα των απεργών.

1944 Με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία. Καθηλώνεται, όμως, αμέσως στις προκυμαίες από την ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της. Ο ΕΛΑΣ κατάφερε επίσης να αποκρούσει τις επιθέσεις στου Ψυρρή και τους Αμπελόκηπους, ενώ περιέσφιξε τον κλοιό γύρω από την Ομόνοια. Οι Βρετανοί προωθήθηκαν σε Βοτανικό, Πετράλωνα και Ν. Σμύρνη.

1944 Συγκροτείται το πρώτο Σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.

1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org