Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες παράλληλα με «διείσδυση» κολοσσών στην περιοχή

Η αμερικανική «Exxon Mobil» έτοιμη να αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη του «οικοπέδου 10» που γειτονεύει με το γιγάντιο κοίτασμα «Ζορ»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενώ επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και οι διεργασίες, για να ολοκληρωθεί ένας συμβιβασμός με το νέο διχοτομικό σχέδιο, χτες ανακοινώθηκαν επίσημα τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη μεγάλων «οικοπέδων» στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, για το «οικόπεδο 10» - που θεωρείται φιλέτο επειδή είναι ακριβώς δίπλα στο τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ» - θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία της αμερικανικής «Exxon Mobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum», αφού η δική της υποψηφιότητα θεωρήθηκε ότι πληροί περισσότερες προϋποθέσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη του «οικοπέδου». Να σημειωθεί ότι η προτίμηση της κοινοπραξίας αυτής ισοδυναμεί με απόρριψη των υποψηφιοτήτων της κοινοπραξίας (ιταλικής) ENI - (γαλλικής) «Total» αλλά και της νορβηγικής «Statoil».

Επίσης, για το «οικόπεδο 8» προκρίθηκε η ιταλική ΕΝΙ και για το 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ - «Total». O αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, θα προχωρήσουν οι υπογραφές συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού.

Νέα συνάντηση σήμερα

Τα επενδυτικά σχέδια στην Ενέργεια, αλλά και άλλους τομείς, θα επηρεαστούν σίγουρα από τις εξελίξεις στις συνομιλίες, με τις διεργασίες να εντείνονται ενόψει και των επαφών στη Γενεύη 9 - 11 Γενάρη ενώ στις 12 Γενάρη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Σήμερα το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Ενδεικτικό του «παζαριού» είναι ότι μιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ ο Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «αν η άλλη πλευρά δείξει τη διάθεση που θα πρέπει, προκειμένου να πετύχουμε λύση τότε να είστε βέβαιοι ότι θα "πιάσουν" και οι ευχές... Χωρίς να επικεντρώσω την προσοχή μου στα απαισιόδοξα σενάρια, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι την αποφασιστικότητα, τη βούληση, τη διάθεση επιτέλους μέσα από στενή συνεργασία να πετύχουμε αυτό που πιστεύω είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Δηλαδή, μια τέτοια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει κάποια θέματα που θεωρούνται κόκκινες γραμμές, κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ανησυχίες που πρέπει να ικανοποιηθούν». Για το ζήτημα της ασφάλειας, είπε ότι μετά τη λύση δεν βλέπει να υπάρχει λόγος παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων, «επομένως μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο που απαιτείται, θα πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Από την άλλη μεριά, βέβαια, δεν παρέλειψε να επαναφέρει και εκείνος γνώριμα ψευτοδιλήμματα, σημειώνοντας ότι ο χρόνος επιδρά αρνητικά και «δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι μη αναστρέψιμα και συνεπώς κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε αντιμετωπίζουμε νέα δεδομένα που δεν βοηθούν στην επίτευξη μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και ανησυχίες, αλλά και στις διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ενδιαφέρον είχαν και οι επισημάνσεις που έκανε στην ίδια εκπομπή ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, λέγοντας ότι υπάρχουν ιδέες για να υπάρξει σημαντική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων, που θα συνεχιστεί η παραμονή τους για ένα διάστημα πριν αποχωρήσουν όλοι, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις και αφήνοντας να αιωρούνται διάφορες υποθέσεις μιλώντας για «διαδικασίες» και «χρονοδιαγράμματα» που πρόκειται να συζητηθούν στις επαφές της Γενεύης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ