Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Και άλλοι Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε μάχες στο Αλ Μπαμπ...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνεται η τουρκική χερσαία επέμβαση στο έδαφος της βόρειας Συρίας με το πρόσχημα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και, μεταξύ άλλων, αιτία τις προσπάθειες αποτροπής δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού θύλακα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Χτες, ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες και ότι τραυματίστηκαν άλλοι 15 σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές της πόλης Αλ Μπαμπ, που θεωρείται στρατηγική όσον αφορά την έκβαση των μεσοπρόθεσμων σχεδίων για ένα πιθανό αυτόνομο δυτικό Κουρδιστάν. Στις συγκρούσεις αυτές συμμετείχαν με το πλευρό του τουρκικού στρατού και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ενώ υποστηρίχτηκαν από μονάδες πυροβολικού και από αέρος με τις τακτικές επιδρομές τουρκικών μαχητικών.

Τουρκικά ΜΜΕ και διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως από την έναρξη της τουρκικής χερσαίας επέμβασης «Ασπίδα του Ευφράτη», στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις στο συριακό έδαφος τουλάχιστον 20 Τούρκοι στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί αρκετές δεκάδες άλλοι.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη συνέχιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά μήκος των συνόρων και των εμπόλεμων περιοχών της Συρίας για τουλάχιστον έναν χρόνο, επιδιώκοντας να προσεγγιστούν (δίχως απαραίτητα την έγκριση της συριακής κυβέρνησης) και οι κάτοικοι περιοχών που είναι υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών.

Στην ανακοίνωση, που προωθήθηκε από τους πρέσβεις Αιγύπτου, Ν. Ζηλανδίας και Ισπανίας, υπογραμμίζεται πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία «συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και θα επιδεινωθεί και άλλο εφόσον δεν δοθεί πολιτική λύση».

Τέλος, αργότερα χτες το απόγευμα, ξανάρχισαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης περίπου 3.000 αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών που είχαν απομείνει στο Ανατ. Χαλέπι με κατεύθυνση τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ