Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12611

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 86,06% η κάλυψη του πλάνου πανελλαδικά

Στη μάχη της υπερκάλυψης με οδηγό την πείρα από την πανεξόρμηση με τις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο


ΣΕΛ.  3
Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Διαλόγου μπροστά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  5

Παράλληλη κοροϊδία για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους

Αύριο Πέμπτη, από τη μια θα τους καταβληθεί εφάπαξ η «13η σύνταξη - μαϊμού» και από την άλλη, όσοι απέμειναν να παίρνουν το ΕΚΑΣ, θα το δουν μειωμένο στο μισό, μέχρι να το χάσουν ολόκληρο στο τέλος του 2019!

  • Οι σωρευτικές απώλειες για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ τη διετία 2016 - 2017 φτάνουν περίπου τα 768 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μέχρι το 2019, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 2,4 δισ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που η κυβέρνηση δίνει ως εφάπαξ παροχή.
  • Οπως προέκυψε από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει σήμερα έγγραφη διαβεβαίωση προς την πλευρά της Ευρωζώνης ότι το επίδομα σε τμήμα των συνταξιούχων έχει «έκτακτο» και «μη επαναλαμβανόμενο» χαρακτήρα, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «ρύθμισης» του κρατικού χρέους.

ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολλά μέτωπα ανοιχτά

Νέες πληροφορίες και εκτιμήσεις για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνουν ότι το «κλείσιμο» της «αξιολόγησης» δεν συναρτάται κυρίως με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για τα οποία άλλωστε, όπως όλοι ομολογούν, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές.

Εχουμε γράψει πολλές φορές ότι στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους συγκρούονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα, κύρια ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ειδικότερα με τη Γερμανία. Εκφράζονται, επίσης, αντικρουόμενα συμφέροντα και ανταγωνισμοί ανάμεσα σε κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα κάνουν ακόμα πιο σύνθετη και δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού, την ίδια ώρα που σε ΗΠΑ και ΕΕ ενισχύονται δυνάμεις που εκφράζουν τάσεις ενίσχυσης του «προστατευτισμού» της εθνοκρατικής βάσης της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως δείχνει η εκλογή Τραμπ και η ενίσχυση των λεγόμενων «ευρωσκεπτικιστών» όλων των αποχρώσεων σε Ευρωζώνη και ΕΕ.

Για παράδειγμα, ολοένα και πιο συχνά γράφεται ότι ένας από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, δημοσιεύματα στον Τύπο εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα καθυστερήσει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, εξαιτίας της μεταβατικής κατάστασης στις ΗΠΑ.

Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», χρειάζεται χρόνος για να ενημερωθεί ο νέος Πρόεδρος από το ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται δεδομένο από παλιότερες δηλώσεις του Τραμπ ότι η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα η Γερμανία θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος για τη διαχείριση του χρέους και γενικότερα των οικονομικών προβλημάτων στα κράτη - μέλη, αλλά και για τα ζητήματα της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η στάση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το περιοδικό, φαίνεται να «κουμπώνει» με τις θέσεις άλλων αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων οικονομιών που συμμετέχουν στο ΔΝΤ και υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει την οικονομική και πολιτική ισχύ να διαχειριστεί από μόνη της τα προβλήματα στα κράτη - μέλη, χωρίς τη συμβολή του ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος «μέτοχος» του ΔΝΤ και κανείς δεν αμφισβητεί το ιδιαίτερο βάρος τους στη λήψη των αποφάσεων.

Δίπλα σ' αυτά, προστέθηκε τις τελευταίες μέρες η «φιλολογία» ότι η καταδίκη της σημερινής προέδρου του ΔΝΤ για ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα όσο ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, θα βαρύνει στην απόφαση του Ταμείου για το αν θα παραμείνει στη θέση της ή όχι. Σίγουρα, αν προκύψει τέτοιο ζήτημα, η καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι μόνο η αφορμή και όχι η αιτία. Ηδη, η Γαλλία έσπευσε να τη στηρίξει, ενώ ξεχωριστή μνεία κάνει ο Τύπος στον συναινετικό τρόπο με τον οποίο ως πρόεδρος του ΔΝΤ αντιμετώπισε τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη που βλέπει ως «συγκοινωνούντα δοχεία» τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, τις πιθανές αλλαγές στην εξωτερική τους πολιτική στη Μ. Ανατολή, τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και αυτές με την Ευρωζώνη.

Γίνεται επομένως φανερό ότι η «μεγάλη εικόνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι αυτή που επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις και στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη «αξιολόγηση», στην οποία τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα και συμφωνημένα.


Copyright 2016 The Associated


ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ
Επιθέσεις που γεννούν ερωτήματα με πολλές προεκτάσεις

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα και τη δολοφονική επίθεση στο Βερολίνο και καλεί σε λαϊκή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΚΚΕ: Οι ενέργειες αυτές, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των δραστών, αποτελούν συστατικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον 21ο αιώνα. Οι λαοί χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους, την αλληλεγγύη τους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


ΣΕΛ.  16  -  17,   24

Το δελτίο της ΕΡΤ το χαβά του...

Σε μια μέρα γεμάτη σοβαρά γεγονότα, το χτεσινό δελτίο των 9 της ΕΡΤ επέλεξε να ξεπετάξει την επικαιρότητα με μια σύντομη αναφορά και να συνδεθεί απευθείας με την Κρήτη για να μεταδώσει ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα. Δε λέμε, βέβαια, ότι δεν πρέπει να μεταδοθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, όμως αυτό θα μπορούσε να λυθεί είτε με μαγνητοσκόπηση είτε ξεκινώντας η ομιλία του Αλ. Τσίπρα λίγο αργότερα έτσι ώστε να μείνει χρόνος στο δελτίο και για τα υπόλοιπα. Ομως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την ΕΡΤ μπροστά στην ανάγκη να υπηρετεί αποκλειστικά την κυβερνητική προπαγάνδα...ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερωτήματα για το πού βρίσκεται το ζήτημα

Η ΑΔΑΕ ενημέρωσε ότι αρχές του χρόνου θα είναι έτοιμο το πόρισμα για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, όμως προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: Πού βρίσκεται η διαδικασία άρσης του απορρήτου που αιτήθηκε το ΚΚΕ; Εχουν γίνει ή θα γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και η ανάλογη έρευνα και στα τηλεφωνικά κέντρα των κομμάτων, με τα οποία γίνονταν οι συνακροάσεις; Εχουν παρθεί μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών όπως έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ;


ΣΕΛ.  3
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Την Παρασκευή το 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά

ΣΕΛ.  11
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωτιά και αυτοδυναμία για τις ταξικές δυνάμεις

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org