Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Βλέπει γεωπολιτικά «κέρδη» στη Μέση Ανατολή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει εξασθενίσει τους εχθρούς του Ισραήλ και έχει μειώσει τις πιθανότητες εμπόλεμης σύρραξης της χώρας εντός του 2017», εκτίμησε χτες ανώτατος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο ανωνυμίας. Φυσικά, το Ισραήλ είναι μπλεγμένο μέχρι τα μπούνια στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, με βασικό ζήτημα τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αξιωματούχος αυτός, που επικαλείται σε χτεσινή ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ και το πρακτορείο ΑΡ, φέρεται να υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο δεν ενδιαφέρονται για μία ένοπλη σύγκρουση με το Ισραήλ ούτε η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», επειδή έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας παίρνοντας το πλευρό του συριακού στρατού, ούτε η «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, διότι έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την υποστήριξη που είχε από το εξωτερικό, από δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν και ορισμένες χώρες του Κόλπου. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε απροσδόκητες καταστάσεις από μία πιθανή «δυναμική κλιμάκωσης» της έντασης στην περιοχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ιράν, που το χαρακτήρισε «βασική πηγή τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή», εκτιμώντας εντούτοις πως και αυτή η χώρα έχει υποστεί πλήγματα από τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Συρία, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

  • Ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, μετά από περίπου πέντε χρόνια φυλακής, ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ, Μόσε Κάτσαβ, που είχε καταδικαστεί για τους βιασμούς και τη σεξουαλική παρενόχληση συνεργατριών του.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ