Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη την οργάνωση του Γκιουλέν

Κηδεύεται σήμερα ο 62χρονος διπλωμάτης, στον οποίο απονεμήθηκε το μετάλλιο του «Ηρωα της Ρωσίας»

Τούρκοι αστυνομικοί φρουρούν τη ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα, καθώς ο αντιτρομοκρατικός «συναγερμός» ξαναδυνάμωσε

Copyright 2016 The Associated

Τούρκοι αστυνομικοί φρουρούν τη ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα, καθώς ο αντιτρομοκρατικός «συναγερμός» ξαναδυνάμωσε
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι διεργασίες που πυροδότησε η ψυχρή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας. Σήμερα, ο 62χρονος Αντρέι Καρλόφ αναμένεται να κηδευτεί με τις ανώτατες στρατιωτικές τιμές και παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μάλιστα του απένειμε μετά θάνατον το μετάλλιο του «Ηρωα της Ρωσίας».

Οι πρώτες αντιδράσεις Ρωσίας και Τουρκίας μοιάζουν να διαψεύδουν όσους προσδοκούσαν ότι η δολοφονία θα προκαλέσει «αναταράξεις» στη συνεργασία τους, αφού διαμηνύουν τις προθέσεις τους να την ενισχύσουν, ειδικά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, οι εκτιμήσεις των δυο πλευρών για τους εμπνευστές της δολοφονίας έχουν διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ότι «Τουρκία και Ρωσία γνωρίζουν ότι πίσω από την επίθεση (...) είναι η FETO». Αλλά και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε χτες ότι ο δολοφόνος «είναι προφανώς μέλος της FETO. Δε χρειάζεται να το κρύψουμε».

Πρόκειται για την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί και πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα ζητά επίμονα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, την έκδοση του Γκιουλέν, που μένει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Η καθυστέρηση της Ουάσιγκτον να πάρει καθαρή θέση για το θέμα είναι εδώ και καιρό σημείο τριβής στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι «δοκιμάζονται» σε διάφορα επίπεδα (εξαιτίας π.χ. διαφορετικών προσεγγίσεων σχετικά με το ρόλο των Κούρδων στη Μέση Ανατολή).

Την ίδια στιγμή, από τη δική της μεριά, η Ρωσία μοιάζει πιο καρτερική ως προς τα συμπεράσματα για την ταυτότητα του δράστη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι «εκείνοι που κρύβονται πίσω από τους δολοφόνους (σ.σ. του Καρλόφ) δεν επέλεξαν τη χρονική στιγμή τυχαία», ενώ πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε για οποιαδήποτε συμπεράσματα μέχρι η έρευνα να καταλήξει στο ποιος ήταν πίσω από το φόνο του πρέσβη μας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ», ο Πεσκόφ σχολίασε ότι η δολοφονία Καρλόφ «οπωσδήποτε είναι πλήγμα στο γόητρο της χώρας (σ.σ. Τουρκίας)».

Ανάμειξη τζιχαντιστών;

Πάντως, χτες μια σειρά ΜΜΕ (ανάμεσά τους και το ρωσικό ITAR - TASS) μετέδωσαν ότι η οργάνωση «Φατάχ αλ Σαμ» (σ.σ. πρώην οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα») ανέλαβε την ευθύνη για το φόνο του Καρλόφ. Την ανακοίνωση φέρεται να ανάρτησε πρώτη στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Αλ-Γιουμ Αλ-Σαμπέα».

Βέβαια, η Αγκυρα επιμένει να δείχνει ως ένοχη τη FETO και τουρκικά ρεπορτάζ παρέθεταν χτες διάφορες πληροφορίες για σύνδεση του 22χρονου ένοπλου που πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Καρλόφ με τη FETO. Μεταξύ άλλων, ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς λέγεται ότι στις 15 Ιούλη (όταν δηλαδή εκδηλώθηκε η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του Προέδρου Ερντογάν) είχε ζητήσει διήμερη άδεια από το αστυνομικό σώμα.

Βεβαίως, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά για τις συνθήκες οργάνωσης της δολοφονικής επίθεσης της Δευτέρας, για τις διασυνδέσεις που είχε ο Αλτιντάς για να κατορθώσει να μπει στο χώρο της έκθεσης (όπου θα μίλαγε ο Καρλόφ), ένοπλος και χωρίς να περάσει από τον έλεγχο που πέρασαν όλοι οι άλλοι επισκέπτες.

Οσον αφορά τις έρευνες στην Τουρκία, στις οποίες συμμετέχουν και Ρώσοι εμπειρογνώμονες, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα, κύρια μέλη της οικογένειας του Αλτιντάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ