Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Με χρώματα και μουσικές εκφράζουμε τις διεκδικήσεις μας»

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ διοργανώνεται στις 23 Δεκέμβρη

Από τη μαθητική κινητοποίηση στις 7 Νοέμβρη
Από τη μαθητική κινητοποίηση στις 7 Νοέμβρη
«

Αγωνιζόμαστε, δημιουργούμε, τραγουδάμε... για τα όνειρα και τις ανάγκες μας!». Με αυτά τα λόγια η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει πρόσκληση στη γιορτή που διοργανώνει την επόμενη Παρασκευή 23 Δεκέμβρη. Ο λόγος για το «School Art Festival», που θα φιλοξενηθεί στην Πολυγωνική αίθουσα του 7ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας (Εμμ. Παππά και Φιλελλήνων, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ της Ν. Ιωνίας), ξεκινώντας από τις 6.30 το απόγευμα. Οι μαθητές ετοιμάζουν ένα πολιτιστικό φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας, που αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που ανέπτυξαν από την αρχή της χρονιάς, αλλά και ένα «πάρτι μαθητών για μαθητές».

«Ακόμα πιο αποφασισμένοι συνεχίζουμε! ...Και στους δρόμους θα ξαναβγούμε, αλλά και μέσα από την πολιτιστική μαθητική δημιουργία προβάλλουμε τις ανάγκες μας για ένα σχολείο που δε θα μας εξοντώνει, αλλά θα μας μορφώνει πραγματικά, για ένα σχολείο που θα δίνει βήμα στην ανάγκη μας για δημιουργία, στην ουσιαστική επαφή μας με τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Να διεκδικήσουμε χώρους και υποδομές για τις πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες». «Με χρώματα και μουσικές ενώνουμε τις φωνές μας, εκφράζουμε τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις διεκδικήσεις μας για όσα μας ανήκουν και μας στερούν οι κυβερνήσεις και οι συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού... Δεν τους χαρίζουμε τα όνειρά μας! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με πολλές μορφές και τρόπους!», όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία έχει καλέσει το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις συμμετοχής από πλευράς των καλλιτεχνικών σχημάτων και ήδη έχει υπάρξει σημαντική ανταπόκριση από μαθητικά μουσικά σχήματα και μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική, το σχέδιο, τη φωτογραφία και άλλες μορφές της τέχνης.

Η τέχνη «όπλο» στον αγώνα των μαθητών


Για την πρωτοβουλία αυτή της Συντονιστικής Επιτροπής και το περιεχόμενό της μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μαθητές μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων από Λύκεια της Αττικής.

«Mέσα από το School Art Festival θέλουμε και με αυτόν το τρόπο να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας, αξιοποιώντας και την τέχνη, μέσα από την οποία οι μαθητές εκφράζουν τα ενδιαφέροντά τους, τους προβληματισμούς τους», σημειώνει ο Γιάννης από το 15μελές του 65ου Γενικού Λυκείου Αθήνας, αναφερόμενος στο πώς «δένει» το φεστιβάλ με την πολύμορφη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι μαθητές της Αθήνας από την αρχή της σχολικής χρονιάς. «Σαν μαθητές θέλουμε και εμείς να έχουμε ελεύθερο χρόνο και να μην γινόμαστε παπαγάλοι, μέσα στην καταπίεση που επιβάλλουν οι πανελλήνιες. Είναι ένας τρόπος έκφρασης των μαθητών, απέναντι στο τρίπτυχο της κυβέρνησης σχολείο - φροντιστήριο - σπίτι. Ετσι το School Art Festival είναι το αποκορύφωμα της χρονιάς. Ενα πάρτι μαθητών για μαθητές. Μέσα από τον αγώνα μας, με τα μαζικά συλλαλητήρια και τις απεργίες, γίναμε ευρύτερα γνωστοί στην Αθήνα και όχι μόνο. Στόχος μας να ακουστούμε ακόμα παραπέρα!», τονίζει ο Γιάννης.

Για την υποδοχή που βρήκε από πλευράς μαθητών το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής μέσα στα σχολεία, μας μιλά ο Γιώργος, μέλος του 15μελούς του 27ου Γενικού Λυκείου Αθήνας: «Η πρωτοβουλία αυτή να κάνουμε πιο όμορφους τους αγώνες μας, να τους δώσουμε μια άλλη χροιά, βρήκε ανταπόκριση μέσα στα σχολεία. Η ιδέα του φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από τους συμμαθητές μας, οι οποίοι έσπευσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ μέσα από τα ιδιαίτερα ταλέντα τους (στο τραγούδι, στο χορό, στο θέατρο, στη ζωγραφική κ.τ.λ.), με σκοπό να αναδείξουν τα προβλήματα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ρεαλιστικά, γι' αυτό και η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Μετράμε ήδη πολλές συμμετοχές και στις επόμενες μέρες θα απευθυνθούμε σε ακόμα περισσότερους, για να γεμίσει το πρόγραμμά μας από δεκάδες νέους που ασχολούνται με τις τέχνες, το χορό, τη μουσική».


Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της μαθητικής αυτής γιορτής, η Γκουζάλ, μέλος 15μελούς 13ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, σημειώνει: «Η Επιτροπή πήρε αυτή την πρωτοβουλία γιατί σήμερα η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για κάθε νέο. Εμείς καλούμε τους συμμαθητές μας να αξιοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, έτσι ώστε μέσα από την τέχνη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους για τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Να εκφράσουν την εναντίωσή τους απέναντι στο φασισμό που χωρίζει τους λαούς, αλλά και να αναδείξουν την πάλη μας για ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Φιλοδοξία της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η προσπάθεια ανάδειξης της μαθητικής δημιουργίας να έχει συνέχεια και μετά το «School Art Festival». Οπως μας λέει η Γκουζάλ, «θεωρούμε πως είναι μια πολύ καλή αρχή, αλλά δεν θα σταθούμε μόνο σε αυτή. Επιδιώκουμε να έχει συνέχεια στο χρόνο αυτή μας η προσπάθεια, αναδεικνύοντας την ερασιτεχνική μαθητική δημιουργία σε μεγαλύτερες διαστάσεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org